Ook in Breda slaat de buxusrups toe.
Ook in Breda slaat de buxusrups toe. Wijnand Nijs

Buxuskiller ook in Breda actief

Algemeen

BREDA/SPRANG-CAPELLE - Honderden vragen over hoe de buxusrups te bestrijden ontvingen de specialisten van Vos Capelle afgelopen anderhalve week. Ook uit Breda, waar onder meer aan de Asterdkraag het rupsje en de mot hun slag hebben geslagen.

Het antwoord op de bestrijdingsvraag? Dat het lastig is. “De bestrijdingsmiddelen voor consumenten zijn uitverkocht”, vertelt Tonnie Schuurman van Vos Capelle. En als ze er nog wel zijn, bijvoorbeeld in het noorden van het land, dan is het volhouden. “Het zijn middelen op biologische basis, die moet je herhaaldelijk tijdens de hele cyclus toepassen. Dat is wekelijks gedurende vier of vijf weken.”

En dan nog. Want als de buurman zijn buxus onbehandeld laat, komt ie geheid terug, weet Schuurman. Wil je het goed doen, dan moet de hele straat aan de slag. “Een hovenier inschakelen kan ook. Die heeft andere middelen tot zijn beschikking.” Er is nog een ander alternatief. “De buxus verwijderen.”

Aan de Asterdkraag is dat precies wat Fenna en Henk Schol hebben gedaan. In vuilniszakken staan de resten van de haag. In de tuin van de buurman staan nog buxus, net als in de gezamenlijke erfafscheiding. Met rups, blijkt nog even pluizen. “Best een mooi beestje toch”, stelt Fenna. Voor de erfafscheiding wordt gevreesd.

In Breda heeft de buxusrups nog niet voor een kaalslag gezorgd en lijkt de schade vooralsnog beperkt. In de omgeving van Sprang-Capelle, Waalwijk en Elshout wel, geeft de specialist in gewasbescherming van Vos Capelle aan. “Alles is kaal.” Daar hoopten de bergen buxussen zich op bij de gemeentewerf.

De oorzaak van deze plaag? De buxusrups is een uitheemse soort, afkomstig uit Azië. “En die vindt nooit het natuurlijk evenwicht als een inheemse soort, die plagen komen en gaan.”  Schuurman vreest dat de buxusrups niet zomaar verdwijnt. Ook Breda kan wat dat betreft zijn borst nat maken. “Het gaat als een olievlek.”

Voor kwekers van buxus - die hun gewassen wel kunnen beschermen - is de kaalslag geen goed nieuws, constateert Schuurman. “De consument vervangt de haag door een houten hek, die wil dat gedoe niet meer.”

Buxusrups