Afbeelding
Gemeente Breda

Dance, drugs, ozb en out-of the-boxoplossing in akkoord Focus op vooruitgang

Politiek

BREDA - VVD, D66, PvdA en SP willen de komende drie jaar aan de slag met als thema Focus op Vooruitgang. onder die naam presenteren de vier partijen donderdag 27 augustus om 19.30 uur hun akkoord. Daarin kondigt het te installeren college een oplossing aan voor de musea en zeer waarschijnlijk een ozb-verlaging. Ook willen de vier wanneer mogelijk experimenteren met gereguleerde kweek van softdrugs en moet 'het product dance' beter verbonden worden met de stad.

Aan dat akkoord is de laatste weken gewerkt, nadat half juli de coalitie van SP, PvdA, GroenLinks, CDA en Breda ‘97 struikelde over de museumkwestie én het gebrek aan vertrouwen in de toekomst dat GroenLinks uitsprak.

De nieuwbakken coalitie deelde de afgelopen weken al enkele punten. Enkele punten zijn duidelijk en hard, sommige nog vaag. Toch is het op enkele gebieden wel duidelijk waar het heen gaat. De punten verzameld:

Zo komt er een nieuw parkeerbeleid voor de inloopstraten als de Haagdijk en de Boschstraat. Daar mag de eerste 15 minuten gratis geparkeerd worden onder de noemer ‘Stop and shop’.

Ook komt komt er een fonds Stedelijke Ontwikkeling dat ingezet wordt grootstedelijke ontwikkelingen zoals Achter de Lange Stallen, CSM-terrein en het doortrekken van de Nieuwe Mark. Wat dit fonds inhoudt, en hoeveel geld er in die komende drie jaar beschikbaar is is onduidelijk. Zowel Achter de Lange Stallen als het CSM-terrein zijn niet in handen van de gemeente.

Op economisch gebied willen de vier kleine bedrijven stimuleren. “We werken aan de doorgroei van kleine Bredase bedrijven door het delen van kennis en het bouwen van netwerken”, postten de onderhandelaars enige dagen geleden. Dit zou de werkgelegenheid moeten stimuleren.

Ook voor de aanpak van de bijstand hebben rechts en links elkaar gevonden. Met maatwerk en ruimte voor nieuwe initiatieven moeten Bredanaars gestimuleerd worden om uit de bijstand te komen. “Voor wie (tijdelijk) niet kan hebben we begrip. Voor wie wel kan maar niet wil hebben we geen begrip.”

In het akkoord ook aandacht voor Bredaas exportproduct nummer 1: Dance. Deze ‘bedrijfstak’ moet beter verbonden worden met Breda.

Wat de betreft de aanpak van de woningmarkt, lijkt het beleid van de vorige colaitie te worden voortgezet. De onderhandelaars spreken van out of the box denken en onorthodoxe oplossingen, precies zoals SP-wethouder Van Lunteren al deed met de Heijmans One aan de Oude Veste.

Ook de eerder ingezette lijn rond het softdrugsbeleid - namelijk experimenteren met gereguleerde kweek - krijgt een vervolg, maar alleen als er meer landelijke beleidsruimte komt. Iets waar de vier wel op rekenen/

Verder is de verwachting dat de manier waarop met afvalstoffenheffing en OZB werd omgegaan door het vorige college overboord gaat. Die aanpak zou resulteren in een verhoging van de OZB voor onder meer de corporaties en bedrijfseigenaren tegen het eind van de periode. De bedoeling is dat deze omlaag gaat.

Ook voor de heikele museumkwestie, straks onder gebracht bij D66, is een oplossing. De vier lijken te kiezen voor het advies van de werkgroep, zoals die begin juli werd uitgebracht: een nieuw museum dat onderdak vindt in het pand van MOTI en een andere bestemming kiezen voor het pand aan de parade, dat minder geschikt is als museum.

Na de presentatie volgt 2 september een extra raadsvergadering waarbij het college wordt geïnstalleerd.