Brian en Gemma van Publieke Werken.
Brian en Gemma van Publieke Werken. Wijnand Nijs

‘We versterken elkaar in de Annastraat’

Economie

CENTRUM - Een hippe kapper en dito mannenmodezaak. Een kledingontwerpster en een koffiezaak mét terras waar exotische koffies gedronken kunnen worden. De St. Annastraat leeft als nooit tevoren. Voor Café Publieke Werken aanleiding voor een grootscheepse verbouwing.

De opkomst van de Annastraat deed eigenaren Bas Fierst en Gemma Dols besluiten de knoop door te hakken. Het eetcafé gaat ook open voor lunch. “Dat deden we al voor groepen van bijvoorbeeld Beleef Breda”, vertelt bedrijfsleider Brian Gentis, terwijl achter hem een schilder een deurpost onder handen neemt met een schuurmachine. “Toen liepen er spontaan soms al mensen binnen die gingen zitten.”

Sinds begin augustus is ‘PW’ gesloten om 27 augustus weer feestelijk open te gaan. Wie deze week zo brutaal is geweest het gangetje naar de voordeur - de voormalige toegang tot de stal van de slager - in te lopen, kan dat haast nauwelijks geloven. Toch gaat dat lukken, weet Gentis.

“Vroeger liepen de mensen die vanaf het station kwamen eerder via het Kasteelplein de stad in”, vertelt de bedrijfsleider. “Je ziet nu veel meer dat ze juist door de Annastraat komen. Dat komt ook door de nieuwe zaken hier in de buurt. In Kannen en Kruiken om de hoek in de Veemarktstraat, de lunchzaken in de St Janstraat, maar ook La Tour.” Is dat allemaal niet wat veel lunch bij elkaar? Nee, zegt Gentis zonder enige twijfel. “Wij zijn ervan overtuigd dat we elkaar versterken.”

“Eigenlijk beginnen we met lunch op dezelfde manier als ooit begonnen is het het restaurant. Dat was eerst een feestzaal. We begonnen destijds met het serveren van diner voor in het café”, vertelt Gentis. Later werd de zaal daarvoor benut. “Ook nu gaan we voorin lunch serveren, maar dat kon niet meer zoals het café nu was.”

Publieke Werken koos voor een rigoureuze aanpak. Het podium verdwijnt uit de zaal, het cafédeel wordt opgefrist met authentieke onderdelen, het pand kreeg ook maar meteen nieuwe leidingen, nieuwe plafonds en een nieuwe vloer. Daarmee is het de meest ingrijpende verbouwing van het 19-jarige Publieke Werken in het uit eind 1800 stammende pand. “Maar het karakter blijft”, benadrukt Gentis. “We blijven de optredens doen met Jazz, de akoestische middagen en de comedy nights.” Ook het Prinsenbal blijft waar het is. “De sfeer blijft zoals ie is.”