Het onder 19 team van NAC gaf donderdagmiddag een clinic bij het AZC in Breda.
Het onder 19 team van NAC gaf donderdagmiddag een clinic bij het AZC in Breda. Wijnand Nijs

Talenten NAC combineren kijkje bij AZC met geven clinic

NAC

BREDA - In de sporthallen van de voormalige gevangenis De Boschpoort staan deze donderdagmorgen niet alleen de fanatieke sporters onder de bewoners van het AZC op het veld. Ook het Onder 19 elftal van NAC staat paraat. De jongens geven een clinic in het kader van ‘Meer dan Voetbal’.

De clinic is een half uurtje aan de gang, als NAC-speler Pim Goossens even op de bank zit. “Er zitten betere voetballers tussen dan ik dacht”, stelt hij met enige bewondering. In de dagen voorafgaand aan de clinic hadden ze wat technische oefeningen bedacht. “Maar die jongens willen toch het liefste partijtje.”

Het programma voor de NAC-talenten beslaat het laatste deel van de ochtend en het eerste deel van de middag. In twee groepen geven ze de clinic én krijgen ze een rondleiding met uitleg over het asielzoekerscentrum. Tussendoor lunchen ze samen met de deelnemers van de clinic.

Dan is er ook meer tijd om te praten. Vragen hebben de voetballers genoeg. “Ik ben benieuwd hoelang ze hier al zitten”, vertelt Alexander Deetman. Pim vult aan: “En waar ze vandaag komen en hoe het daar is.”

Tijdens het voetbalpotje hebben de spelers weinig woorden nodig. De bewoners mixen met de NAC’ers tot teams die - vanwege het Hollandse zomerweer - in de zaal hun partijtjes spelen. “Dat is het mooie van voetbal. Je hoeft de taal niet te spreken.”

Af en toe klinkt een mix van Nederlands, Engels of Syrisch op het veld. Hani, te gast bij een vriend en zelf afkomstig uit Libië, balt een potje mee op geleende schoenen. “I like it very much”, zegt hij. Zijn lach zegt genoeg. In Libië verkocht hij mode-accessoires voor vrouwen uit zijn eigen winkel. “Maar ik heb niks meer.”

“Het is de eerste keer dat we dit doen”, vertelt Deetman. “Het eerste doet dit natuurlijk vaker, nu wij ook. Ik vind het wel goed dat NAC dit doet.” Greetje Derks organiseert namens NAC de Meer dan Voetbal-activiteiten. Zij kan het daar alleen maar mee eens zijn. “We willen ook bijdragen aan hun maatschappelijke ontwikkeling. Dit geeft toch een beetje realiteitsbesef.”  

Voor de bewoners van het inmiddels tot de laatste (400) plaats bezette opvangcentrum is het een afleiding. Meestal sporten ze zelf, soms gebeurt dat onder begeleiding van Stevie Entong van het COA. Harald Philipsen, locatiemanager van het AZC, is blij met de komst van NAC. “Wij willen de stad meer binnen halen.”