Voorzitter Cees Meeuwis en organisator John de Vos op inspectieronde over het terrein van Outdoor Brabant.
Voorzitter Cees Meeuwis en organisator John de Vos op inspectieronde over het terrein van Outdoor Brabant. Wijnand Nijs

‘Breda heeft goud in handen met Outdoor Brabant’

Sport

BREDA - Het is iets minder dan een dag voordat de eerste wedstrijden verreden worden op het terrein van de Prinsenhoeve tijdens Outdoor Brabant 2015. Voorzitter Cees Meeuwis en organisator John de Vos maken een ronde over het terrein, waar nog hard  gewerkt wordt.

“Vroeger zou ik me druk maken of het goed komt, nu niet meer. Het zijn allemaal professionals die hier aan het werk zijn”, vertelt John de Vos. De Rotterdammer is sinds 2009 betrokken bij het evenement. Achter, voor en naast hem werken bedrijven aan de inrichting van het terrein. “150 mensen zijn bezig, schat ik.”

Aan de rand van het Mastbos komen van woensdag tot en met zondag honderden menners, ruiters en amazones in actie. “We hebben alleen al 450 stallen”, voegt voorzitter Cees Meeuwis toe.

Meeuwis kijkt met de blik van een buitenstaander naar het evenement, waar hij tot afgelopen jaar als wethouder wel mee te maken had. “Outdoor Breda behoort tot de drie grootste paardensportevenementen van de wereld”, vertelt de voorzitter. “Je hebt Aken en nog een evenement in Canada en dan komen wij. Dat realiseert niet iedereen zich.”

Op het paardensportevenement komen in vier disciplines sporters met hun paarden uit. Eventing, dressuur, springen en mennen. Bij het ponymennen staat zelfs bij de enkel-, twee- en vierspannen de wereldtitel op het spel. “Dat zijn zo’n tachtig deelnemers uit zeventien landen die we extra hebben”, benadrukt De Vos. Meeuwis: “Zo’n WK, daar moet je normaal gesproken als stad veel moeite voor doen, hier is het er gewoon.”

Op de 40 hectare die het terrein beslaat, is sowieso genoeg te doen. Voor kinderen is er een apart speelplein, er is een demonstratiering waar regionale paardensportverenigingen zich kunnen presenteren en er is de VIP-tent, waar de paarden dwars doorheen gaan richting de hoofdring.

Op het Kamsteegplein zijn bedrijven bezig met de inrichting van hun stands. In het middenterrein wappert het doek van een grote tent. “Voor de verschillende netwerkbijeenkomsten”, aldus De Vos. “Maar we zijn er voor iedereen. We hebben friet en hamburgers, maar ook champagne.”

Het evenement voor dit jaar staat, ook al is er deze dinsdagmiddag nog volop bedrijvigheid. Meeuwis kijkt graag vooruit. “De organisatie heeft mij niet gehaald voor mijn kennis over de paardensport, daar zijn andere voor. Ik wil de verbinding leggen met de regio. We willen Outdoor Brabant op hoog niveau neerzetten.”

Als oud-wethouder én ondernemer ziet Meeuwis kansen genoeg. “Outdoor is een evenement waar Breda zich kan presenteren aan de buitenwereld. Dit is niet alleen een evenement voor de stad, maar hier komen bezoekers uit de hele wereld. Outdoor is geschikt als economisch platform voor de Deltaregio.” De mix van familiebedrijven, MKB en corporatemerken uit de regio en daarbuiten biedt bedrijfsmatig kansen, denkt Meeuwis. “Wie Breda wil ontstijgen moet hier zijn.”

Een paar weken geleden gingen De Vos en Meeuwis naar Aken. Kijken hoe de ‘grote broer’ het doet. “Daar is de prijsuitreiking op de grote markt”, weet Meeuwis. “Een teampresentatie in de Bredase binnenstad? Zou goed kunnen”, kopt De Vos in.

Outdoor mag meer verbonden worden met de stad. “We willen graag artiesten hier. Een leuke jazzband als promotie van het Jazz festival, waarom niet”, gaat de organisator verder. “Of Hardwell die de opening verricht?”
Meeuwis: “De stad moet zelf gaan zien welke mogelijkheden er zijn.”
De Vos ziet die genoeg. “Zie je dit plein? Smaakvol Breda zou hier prima passen.”

Maar het gaat natuurlijk om de sport. Op het terrein lopen de verschillende menteams door de hindernissen van de marathon. Zweeds en Duits klinkt uit het veld. Het is een voorbode van het WK van dit jaar. Ook komend jaar is Breda gastheer van een WK, dan van de menners bij de paarden. “Onze stip aan de horizon is de wereldruiterspelen”, vertelt Meeuwis. “Daar wil je naartoe.”

Outdoor Brabant is woensdag, donderdag en vrijdag gratis toegankelijk. Zaterdag en zondag kost toegang tot het terrein vijf euro in de voorverkoop of 7,50 bij de poort. Woensdagmiddag om 17.00 uur is de openingsborrel. De eerste wedstrijden zijn donderdag.