Aftrap Bavelse Berg 2015.
Aftrap Bavelse Berg 2015. Wijnand Nijs

Bergkamp blikt terug op wethouderschap én de zomer: ‘Had ik de breuk kunnen voorkomen?

Politiek

BREDA - Bob Bergkamp (60) heeft de verhuisdoos al bijna gevuld. Het is zijn laatste dag als wethouder, nadat er in de nieuwe coalitie geen plek meer was voor het CDA. “Alleen dit schilderij nog even pakken.” Een terugblik op de afgelopen zomer én zijn vijf jaar als wethouder.

Het is een afbeelding van een honkballer, zijn hobby. “Ik ben gestopt als voorzitter toen ik de burgemeester moest vervangen, toen was het niet meer te combineren”, vertelt hij. “Nu heb ik weer alle tijd, als ik dat geweten had. Maar dat is nu eenmaal zo.”

Woensdagavond heeft hij officieel afscheid genomen, dinsdag had het college voor het laatste vergadering in de oude samenstelling. Nu is hij werkloos. Opeens. “Dat gebeurt veel mensen, kijk naar Philip Morris, waar opeens de stekker uitging. Dat is ook mij overkomen.”

Inmiddels heeft hij al wat lijntjes uitgegooid. Binnenkort praat hij met zijn oud collega’s van Fourstar Reïntegratie. “En ik heb al bij de Commissaris van de Koning aangegeven dat ik beschikbaar ben voor de vervanging van een burgemeester en me aangemeld voor de vervangingspoule van wethouders.” Maar eerst even rustig aan, wat afstand nemen. “Mijn kleinkinderen wat vaker ophalen van school, schilderen bij mijn dochter.”

Terug naar half juli, toen GroenLinks aangaf geen vertrouwen meer te hebben in de samenwerking binnen het college. Dat was een verrassing, ook voor de CDA-wethouder die sinds 2010 in het stadsbestuur zat. “Ik heb me natuurlijk wel afgevraagd wat ik er aan het kunnen doen om dit te voorkomen.”

Het antwoord? “Ik stel vast dat er tussen de fracties te weinig gesproken is. Ik heb gemist dat GroenLinks gepraat heeft over de onvrede die er was met blijkbaar het CDA. Dat neem ik GroenLinks kwalijk, maar als partner moet je daar ook attent op zijn.”

En dat het CDA afgelopen jaar ook zijn lijntjes zou hebben uitgegooid naar andere partijen over een andere coalitiesamenstelling? “Dat herken ik niet. Natuurlijk wordt er gesproken, maar iedereen praat met iedereen. Ook van de collega’s in het college hoorde ik dat er gesproken werd met andere fractievoorzitters. Dat is de politiek.”

Dat er na de breuk van juli al snel geen plek bleek voor het CDA, dat schuurt. “Alle collegevoorstellen zijn unaniem door de CDA-fractie gesteund. Dus hoezo onbetrouwbaar?” Nu rest zijn partij de oppositiebanken. “Ik hoop en verwacht dat het CDA dat beter gaat doen dan VVD en D66, die oppositie ging alleen over het proces, of een brief wel op tijd was, dat soort zaken.”

De eerste voorzet geeft hij alvast, ook al zit hij niet in de fractie. “Het Fonds Stedelijke Ontwikkeling. Mij is volstrekt onduidelijk waarvoor dit is bedoeld. Ik had verwacht dat er wel een oplossing zou komen voor het parkeerfonds, om dat af te schaffen. Dat is iets wat de concurrentiepositie van Breda zou verbeteren. Nu haken grote bedrijven af omdat ze veel geld in dat fonds moeten storten.”

Een concreet voorbeeld is volgens Bergkamp een bedrijf - ‘Ik mag de naam helaas niet noemen’ - dat 50 x 5000 euro zou moeten betalen omdat het 3000 vierkante meter in de binnenstad wil ontwikkelen zonder eigen parkeerruimte. “Die kiezen op basis van zo’n bedrag voor een andere stad.”

Het fonds lijkt volgens Bergkamp op het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling (FMO), dat de PvdA in 2006 onder Marja Heerkens stichtte. “Daar ging tien miljoen in. De VVD was toen fel tegen omdat er volgens hen bij een pot geld gezocht ging worden naar een probleem.”

Ik heb gemist dat GroenLinks gepraat heeft over de onvrede die er was met blijkbaar het CDA

De raad nam woensdagavond afscheid van Bergkamp. Vijf jaar en een paar maanden was hij wethouder van Breda. Waar kijkt hij met tevredenheid op terug? “Ik denk dat we in de vorige periode op een verantwoorde manier het debacle van het grondbedrijf hebben opgelost. Dat was 100 miljoen euro. Ik denk dat we toen ondanks de crisis de woningbouwproductie op orde hebben gehouden.”

Ook de rol van Breda in de regio stemt de CDA’er tevreden. “Daar worden we gezien als een betrokken en betrouwbare samenwerkingspartner. Dat wordt verwacht, maar ook gewaardeerd. En dat we sportvoorzieningen aandacht hebben gegeven. Sport, cultuur en onderwijs zijn de drie pijlers die een samenleving aantrekkelijk maken.”

En uit de laatste periode? “We hebben de loper uitgelegd voor het bedrijfsleven. Het spreekuur in de Boschstraat. Het blijkt dat de drempel voor ondernemers toch nog hoog is in het stadskantoor. Ik hoop dat de nieuwe coalitie dat doortrekt.”

Bergkamp ziet het vanaf de zijlijn. Al kost dat moeite. “Ik ben verliefd op deze stad en moet nu op zoek naar een nieuwe liefde. Als dat werk me naar een andere plaats voert, dan is dat zo. Het loslaten kost wel energie.”