Afbeelding
Tessa Gorissen

Water promoten tijdens Outdoor Brabant. En dan niet de regen

Algemeen

BREDA - Outdoor is meer dan alleen paardensport. Bedrijven grijpen het evenement aan om zich te presenteren aan de buitenwereld. Ook de gemeente Breda grijpt zijn kans.

Water en natuur, twee belangrijke factoren. Zeker voor Gemeente Breda, die dit jaar met een stand op Outdoor Brabant staat. Met hun stand wil de gemeente bezoekers activeren onder andere verstening tegen te gaan. Vooral tijdens een evenement met dieren lijkt dit een praktische zet. Paaradenliefhebbers zijn zich bewust van de natuur, zou je zeggen. Van verstening is geen sprake op het 40 hectare groot terrein. Ondanks dat het water overal in de bodem kan wegzakken, heeft de bodem het hier ook moeilijk met de regenval.

Een stand vol bomen, een kano en verscheidene informatieborden siert dit keer de plek van de gemeente op Outdoor Brabant. In tegenstelling tot voorgaande jaren, waarin zij met vastgoed stonden, wordt nu water en natuur gepromoot. “Wij willen mensen attenderen op het belang van onze natuur”, legt Merlijn Hoftijzer uit, terwijl hij naar verschillende posters wijst.

De stand is onderdeel van de Kamsteeg Tuinenplein tijdens het evenement. Geregeld lopen bezoekers voorbij. Enkelen lopen de stand van de gemeente binnen. Ook de stands van Mercedes-benz en Kamsteeg Tuinen en een bar maken deel uit van dit plein.

Bij de stand van de gemeente wordt vooral de verstening van Breda aan de orde gebracht. “Wij proberen mensen aan te sporen hun tegels uit de tuin te verwijderen en een plantje te planten”, voegt Hoftijzer eraan toe. Zijn collega, Vincent Kuiphuis, knikt instemmend. “Ook hebben wij al een Boom Feest Week tot leven geroepen, waarbij kinderen worden aangespoord meer met de natuur bezig te zijn”, vervolgt Hoftijzer.

Naast verstening wordt ook het ecologische systeem aan de orde gebracht. “Breda heeft op dit moment maar drie plekken waar men tijdens de warmte met de voeten in het water kan. Waarom zou dit niet in de singels kunnen”, vraagt Hoftijzer zich hardop af. Een vraag waar op dit moment het antwoord nog van uit blijft.

Op de achtergrond gaan de ruiters over hindernissen en lonkt de waterbak voor de menners. Op Outdoor Brabant is water overal. Helaas ook uit de hemel. Het mag de pret voor de sporters niet drukken. En de medewerkers van de stand van Breda kunnen meteen duidelijk maken waarom zij hier staan. Komt die hulp van boven toch nog een beetje van pas.