Afbeelding
Hanneke van Bokhoven

Tiende editie Redhead Days: als familie onder elkaar

Cultuur roodharigendag

BREDA - Verbondenheid, trots en herkenning. Dat zijn de drie kernwoorden van de Redhead Days, het driedaagse evenement voor roodharigen. Er heerst dan ook een goede stemming in het centrum van Breda. Tijdens deze dagen vormt het een thuis voor iedereen met rood haar.

Na de opening van het zondagprogramma op de Grote Markt, waar zowel Bart Rouwenhorst, de oprichter van de Redhead Days, en burgemeester Paul Depla de bezoekers toespraken, pareert een grote stoet met roodharigen richting de groepsfotoshoot in het Valkenbergpark. Roodharige vrienden, roodharige moeders met hun roodharige dochters, hele gezinnen met rood haar: alles komt voorbij gewandeld. Zelfs roodharige honden zijn aanwezig.

De groepsfoto is de grote happening van de Redhead Days. De uitdaging is om zoveel mogelijk roodharigen bij elkaar te krijgen en samen op de foto te zetten. Voor de zekerheid heeft de organisatie 1800 blauwe regenponcho’s klaarliggen voor het geval dat het gaat regenen tijdens het fotomoment. “Iedereen met rood haar, kom ook in het vak staan en schuif allemaal wat dichter naar elkaar toe”, luidt de boodschap door de speakers. Het record van vorig jaar staat op 1714 roodharigen. Ook tijdens het 10-jarige jubileum doet de organisatie haar best om dit record te verbreken.

Deze editie zijn de redheads allemaal in het blauw gekleed. Om het thema van dit jaar -Vincent van Gogh- te benadrukken op de groepsfoto, mag elke deelnemer een zonnebloem pakken en in het daarvoor bestemde vak voor het T-huis gaan staan. Beetje bij beetje stroomt het vol met mensen en kleurt alles rood met blauw. Andere bezoekers verzamelen zich rondom de afzethekken om dit bijzondere moment te mogen aanschouwen. En gelukkig hoeven de regenponcho’s niet tevoorschijn gehaald te worden. Het zonnetje breekt zelfs door. “Wie heeft er zonnebrand factor 50 bij?”, grapt een roodharige bezoeker.  

Na ruim een half uur aan poseren zit de grote shoot er op. Al snel wordt duidelijk dat het wereldrecord van vorig jaar is verbroken met in totaal 1721 roodharige deelnemers.

Thuisgevoel voor roodharigen
Ook dit jaar zijn er weer diverse landen present tijdens het festival. Zo zijn er bezoekers uit onder andere Duitsland, Ierland, Amerika en Iran. Alle redheads dragen landstickers op hun kleding om te laten zien waar ze vandaan komen. Vorig jaar waren er mensen uit ruim tachtig verschillende landen afkomstig, maar het aantal landen neemt elk jaar toe. “We krijgen nog steeds opmerkingen dat sommige landstickers er niet bij zitten”, grapt Bart Rouwenhorst. Hij verklaart de belangstelling van de vele bezoekers uit het buitenland. “In sommige landen ben je alleen en vooral een uitzondering als je rood haar hebt. In Breda vinden ze tijdens de Redhead Days hun ‘familie’. Ze ervaren hier een thuisgevoel en dat is heel speciaal. De groepsgeest is weer overweldigend”, zegt de oprichter van het roodharigen-festijn trots.

Het evenement is ook dit jaar weer goed bezocht. “Alle hotels in Breda zitten volgeboekt. Bezoekers moeten buiten Breda op zoek naar slaapplaatsen. Een idee voor volgend jaar is om gastgezinnen te vinden waar bezoekers uit buitenland kunnen verblijven”, verteld Rouwenhorst.

Ook Sofiya (25) en Olga (25), beiden afkomstig uit Rusland en studerend in Italië, hebben een hotel geboekt in Rotterdam omdat er in Breda geen plek meer was. Speciaal voor het roodharigen-event zijn ze vier dagen in Nederland. “Het programma is fantastisch. Een compliment naar de organisatie! We gaan elk programmaonderdeel af. Zometeen gaan we kijken bij de Redhead-games en later willen we de High Tea doen.”

Druk dagprogramma
Met kunstexposities in de Grote Kerk en in de Stadsgalerij, muziek- en dansoptredens door hele stad, workshops en fotoshoots, is het middagprogramma goed gevuld. Kinderen worden bij de stand van het Brakkenfestival kleurrijk geschminkt. Bij de redhead games wordt er onder andere ouderwetst gekoekhapt. Overal is wel wat te zien of te doen. Op diverse locaties verspreid door het centrum staan bezoekers in de rij om een fotoshoot te doen.

Voor degenen die honger hebben staan er op het Kasteelplein verschillende eetkraampjes. Ook wordt hier de modeshow met alleen maar roodharige modellen gelopen. Lindsey (37) en Caprice (17) staan te kijken. Allebei komen ze uit Amerika, maar vanwege haar werk woont Lindsey in Duitsland. Ze is voor de tweede keer aanwezig bij het festival. “Ik vind het hier geweldig. Het valt me vooral op hoeveel verschillende kleuren rood haar er bestaan. Het voelt echt als één grote familie. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij”, zegt ze enthousiast.