Afbeelding

Twee Bredase studenten bedenken platform voor investering in vastgoed

Economie

BREDA - De Bredase studenten Freek Geurtsen (22 jaar) en Dries Voesenek (21 jaar) hebben een crowdfundingplatform voor vastgoed opgericht. Op hun website Crowdestate.nl kunnen investeerders beleggen in vastgoedprojecten.

Volgens Geurtsen ontstond het idee in 2013 op het terras in Breda. Samen met zijn compagnon Dries Voesenek, studeert hij aan de opleiding Bouwmanagement & Vastgoed aan de Avans Hogeschool. Toen ze merkten dat vastgoedondernemers het in tijden van de kredietcrisis lastig hebben om de financiering van bouwprojecten rond te krijgen, vroegen ze zichzelf af waarom er niet geïnvesteerd kan worden in vastgoed. “Net zoals je belegt in aandelen. De vastgoedmarkt kan zo voor iedereen transparanter en toegankelijker worden”, legt Geurtsen uit. In Amerika bestaat er al een tijdje een soortgelijk platform. Deze variant is volgens de Bredase studenten al jarenlang succesvol.

Crowdfunding voor vastgoedondernemers
Crowdfunding is de laatste jaren in opkomst, maar in Nederland is het investeren in vastgoed een nieuw concept. Onlangs stonden Freek en Dries op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam om met een eigen stand het concept te promoten. “We kregen veel positieve reacties. Veel vastgoedondernemers zagen potentie in het plan. Natuurlijk moeten we onszelf nog wel bewijzen maar we zijn er dag en nacht mee bezig”, vertelt Freek.

In oktober moet Crowdestate van start gaan. “Ons platform is ontwikkeld voor vraag en aanbod. Professionele vastgoedpartijen en investeerders komen hier samen. De bedoeling is dat vastgoedondernemers hun financiering sneller rondkrijgen door middel van de crowdfunding.” Vanaf 500 euro kan er door particulieren al geïnvesteerd worden. “We zijn nu vooral op zoek naar nieuwe projecten die we kunnen aanbieden op onze website. We richten ons hiervoor op de Benelux en Duitsland. Er zijn op dit moment al aanmeldingen van projecten die vanaf oktober op de site komen.”

Beleggen in vastgoed
Freek en Dries zijn van mening dat beleggen in vastgoed zekerheid biedt: “Stenen verdwijnen niet. Mede in combinatie met de historisch lage spaarrente kan beleggen in vastgoed een goed alternatief zijn.” Wat investeerders er uit kunnen halen: een rendement van 4 tot 11 procent, aldus beide studenten. Om beleggers zekerheid te geven, wordt elk project met een speciaal ontwikkeld model vooraf gescreend en getest op haalbaarheid. Het afstudeeronderzoek van de oprichters van Crowdestate is hier ook op gericht. Beide mannen zullen komend jaar afstuderen. Zo combineren ze hun afstudeeronderzoek met hun bedrijf.

Momenteel wacht het duo nog op goedkeuring van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voordat het project daadwerkelijk van start kan gaan. “Om onze activiteiten hiervoor te kunnen uitvoeren is een ontheffing ‘bemiddelen in opvorderbare gelden’ vereist. Aangezien er op dit platform zal worden bemiddeld in leningen aan zakelijke partijen komen wij hiervoor in aanmerking”, licht Geurtsen toe. Freek en Dries hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om hiervoor het plan in te dienen, maar ze hebben het volste vertrouwen dat dit binnen enkele weken wordt goedgekeurd zodat Crowdestate van start kan gaan.

De ambitie van de jonge Bredase ondernemers is om binnen een jaar het grootste beleggingsplatform voor vastgoed te worden en uit te breiden naar de omliggende landen. Inmiddels hebben de heren een ervaren vastgoedpartij achter zich staan om dit doel te verwezenlijken.