Afbeelding
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/cc

Klooster Seminarieweg in november onder de hamer

Economie

BREDA - Het kloostercomplex aan de Seminarieweg in Bavel gaat 5 november geveild worden in opdracht van ABN Amro. Tenminste, als er voor die tijd geen koper is gevonden, geeft curator Karst Folkerts van Park Dane aan.

Het voormalige klooster met bijgebouwen - 5800 vierkante meter groot - en bijbehorende grond met een oppervlakte van meer dan 125.000 vierkante meter was door ondernemer Jan Dane voorbestemd tot vijfsterrenhotel dat in 2011 had moeten openen. Dane kocht het complex in 2007 vermoedelijk voor iets meer dan 5 miljoen euro. Toen de plannen waren uitgewerkt brak de crisis uit en kreeg Dane niet de benodigde investeerders verzameld.

In februari 2014 vroeg Dane zelf het faillissement aan van Park Dane. Sindsdien heeft curator Folkerts geprobeerd het complex aan de man te brengen. Zonder succes tot op heden. “Er waren wel gegadigden, maar dat is nooit heel concreet geworden. Je praat ook over serieuze bedragen.”

Volgens Folkerts vinden er nog steeds gesprekken plaats, maar bevinden die zich in de oriënterende fase. “Vandaar ook dat de bank besloten heeft een einddatum te stellen.” Die datum is inmiddels bepaald: 5 november gaat het hele complex online geveild worden. Tenminste: “Als er voor die tijd geen serieus bod is.” Ook voor het faillissement waren er gesprekken over verkoop. Zo waren er in 2012 plannen voor woningen.

Het complex aan de Seminarieweg 26 bestaat uit verschillende gebouwen. Het oorspronkelijke deel van het hoofdgebouw dateert uit 1866 met een uitbreiding  uit 1929 en een aanbouw uit 1989. Daarnaast staat er een koetshuis uit 1930 en een vrijstaande boerderij uit 1953. “Een en ander verkeert thans in een goede staat van onderhoud”, aldus de beschrijving op Funda.