Het NAC-stadion wordt onder grote belangstelling aan een stresstest onderworpen.
Het NAC-stadion wordt onder grote belangstelling aan een stresstest onderworpen. Wijnand Nijs

Gemeente: Loop van oktober start herstelwerk NAC-stadion

NAC

BREDA - De aanpak van ‘Scheurgate’ in het NAC-stadion begint in de loop van oktober. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Breda weten. De aannemer begint dan met het herstel van de oplegnokken van de zogenaamde ‘BA-balk’ in de toren ‘Veem en Overslag’.

De exacte start van de herstelwerkzaamheden is niet te benoemen, aldus de gemeente. De aannemer wacht nog op de exacte leverdatum van verzinkte oplegschoenen die nodig zijn voor dit deel van het herstelwerk.

Het herstel is nodig nadat in verschillende delen van het stadion scheuren werden ontdekt. Kort voor het eind van het afgelopen seizoen bleek uit onderzoek dat dit gevaar zou kunnen opleveren. Daardoor werd - na een test - op het laatste moment besloten stutten te plaatsen.

De verwachting is dat het herstel verdeeld over drie posten zo’n 168.000 euro gaat kosten. 18.000 euro is gereserveerd voor het herstel van oplegnokken in de Veem & Overslag-toren. Daarnaast zijn er twee herstelscenario’s van herstel voor de onderste nokken van de tribunespanten. Dat kan volgens de adviesbureau’s Den Boer CCI en ABT door het plaatsen van kolommen onder de nokken of het inboren van wapeningsstaven, meldde toenmalig wethouder Bernie van den Berg half augustus aan de raad.  Een proefopstelling moet hierover duidelijkheid bieden.  Deze oplossing kost maximaal 50.000 euro, aldus de wethouder.

De onderste vijf tribunedelen zouden met zogenoemde lijmbewapening hersteld kunnen worden. Dit gaat naar alle waarschijnlijkheid een ton kosten, waarbij het exacte bedrag onzeker is omdat deze maand duidelijk moet worden hoe lastig deze delen, die bevinden zich in een gesloten ruimten onder de tribune, bereikbaar zijn.