Charon de Graauw en Irene en Marion Smans tijdens de Smans Classic.
Charon de Graauw en Irene en Marion Smans tijdens de Smans Classic. Hollanders Fotografie

Smans Classic wil een klassieker worden

Cultuur

BREDA - Twee zussen, een vriendin en een liefde voor wielrennen. Dit is wat de Smans Wieler Classic zo speciaal maakt. Samen met vele fietsliefhebbers wordt er op 12 september 50 of 100 kilometer gefietst voor het goede doel. Marion Smans en Charon de Graauw leggen uit wat deze dag inhoudt.

Twee lachende vriendinnen zitten aan tafel als er wordt gesproken over de start van hun evenement. De eerste keer dat Smans Classic werd georganiseerd telde het evenement 101 deelnemers. Veel voor een eerste editie, die was opgezet om het sponsorgeld voor de deelname van Marion Smans aan Tour For Life te bekostigen. “In plaats van geld in te zamelen, wilde ik iets organiseren. Gelukkig heb ik een regelwonder als vriendin”, vertelt ze terwijl ze naar Charon de Graauw knikt.

Meer lokaal
Toen de deelnemers van de eerste editie vroegen voor een tweede, gaven de meiden toe dat zij nog niet verder hadden gedacht. Dezelfde sponsors werden benaderd, alleen het doel veranderde. Tour For Life werd Wereld Zonder Kopzorgen, een stichting die geld ophaalt voor hersenonderzoeken. Vanaf hier is het allemaal begonnen. Een meer lokaal doel bleek ook meer mensen te enthousiasmeren. “Je weet beter waar het  naar toe gaat. Het is Bredaas, dus binnen de stad”, legt Smans uit.

Laagdrempelig
Dat er voor 50 en 100 kilometer is gekozen, is in de ogen van de organisatie niet zo vreemd. “Het is laagdrempelig. Ook voor beginners is 50 kilometer goed te doen.” Daarnaast willen ze het ook gewoon bourgondisch en gemoedelijk houden. De fietsen kunnen bij Proost worden gestald, er is een loterij met leuke prijzen en voor eten onderweg wordt gezorgd.

De prijzen van de loterij, die twee euro per lot kost, variëren van een bon voor kapperszaak Zus, een optreden van de smartlappenband van Breda, een barbecue bij Proost of een leuke avond met de meiden zelf. “We verloten onszelf”, zeggen ze lachend.

Sponsoring
Nu alweer de derde editie voor de deur staat, kijken de vriendinnen terug op de afgelopen jaren, maar vooral ook vooruit. “Je wilt zoveel mogelijk ophalen voor het goede doel”, verklaart Smans.

Dezelfde sponsoren staan weer klaar om het evenement tot een succes te maken. De fysiotherapeuten staan weer klaar om de pijntjes weg te werken, maar ook het T-shirt is gefinancierd. Ook kleine bijdragen komen binnen. “Je wordt verrast door welwillendheid van mensen”, zegt De Graauw.

Toekomstplannen
Hoe het evenement er in de toekomst uit gaat zien weten de organisatoren nog niet. Natuurlijk zou het voor de organisatie leuk zijn als er professionals mee gaan fietsen of bij de opening aanwezig zijn. “Gestaag groeien is goed”, zegt De Graauw.

Voor nu hoopt de organisatie dat iedereen die van fietsen houdt mee komt doen. “Het is niet alleen voor echte wielrenners. Ook mensen met gewone fietsen en zonder flitsende pakjes kunnen gerust deelnemen.”

Ook in de toekomst blijft een samenwerking met een goede doel, in dit geval Wereld Zonder Kopzorgen, in stand. Dat het evenement blijft voortbestaan is dus iets wat zeker is. “We willen, zoals de naam aangeeft, een klassieker worden.”

Opgeven kan door te mailen naar smansclassic2015@gmail.com.