Afbeelding
Guido van der Kroef

Stromend erfgoed

Column

Guido van der Kroef bekijkt Breda met andere ogen. Hoe wordt de stad gebruikt en welke invloed hebben gebouwen en straten op de bewoners. In deze aflevering: Stromend erfgoed. 


Breda doet erg zijn best om het water in de stad toeristisch op de kaart te zetten. Een van de resultaten daarvan is de mogelijkheid om een rondvaart over de singels te maken. Onder de hoede van een vriendelijke schipper-gids word je in een sloep over de Bredase singels geleid. Altijd leuk om oevers en stad vanaf het water te zien omdat het nieuwe perspectieven op de omgeving biedt. En ondanks het feit dat je al jaren in de stad woont, blijk je toch lang niet van alle ins en outs op de hoogte.

Breda is niet de enige stad die gezegend is met een haven (jarenlang gedempt geweest maar in 2007 weer geopend) en een singelgebied dat contact heeft met open water. Kleine boten, waaronder plezierjachten, kunnen Breda daardoor aandoen. De aanleg van nieuwe steigers in de haven is een recente uitnodiging aan watertoeristen om Breda te bezoeken.

Mensen hebben iets met water. Of het nou zee, meer of singel is. Water brengt iets goeds in mens en omgeving naar boven. Steden met water in en rond hun centrum, zeker als het historisch water betreft, hebben een streepje voor. Ze zijn aantrekkelijker en ogen authentieker, wat in de tegenwoordig alom aanwezige citymarketing mooi meegenomen is. Den Bosch, Leiden, Utrecht (ook een gedempte haven die aan een heropstanding bezig is), Rotterdam, Amsterdam: water met een historisch karakter is ook daar een belangrijke sfeerbepaler voor de stad. Singels, grachten, bruggen en kades zijn een onmisbaar onderdeel van het urbane erfgoed en refereren aan de geschiedenis van stedelijke bebouwing, bevolking en economische groei. Steden “zonder water" hebben het daardoor relatief iets minder makkelijk als het om het creëeren van een levendige sfeer gaat dan hun met grachten of singels gezegende concurrenten.

De Bredase singels en haven bloeien de laatste jaren op onder invloed van de promotie en aandacht die aan hen besteed wordt.  Ook niet onbelangrijk: in en rondom de haven worden steeds meer watergerelateerde evenementen georganiseerd. De historische waterpoort van het Spanjaardsgat dienen als gigantisch projectiescherm voor een digitaal spel. Hoewel de haven aanvankelijk in een lichte continue winterslaap leek te verzeilen, ontluikt er langzaam iets dat de burgers vrolijk stemt: bedrijvigheid en de aanwezigheid van mensen. Twee factoren die van levensbelang zijn om welke buurt dan ook een goede sfeer te geven.

En voor de mensen die de rondvaart nog niet gedaan hebben: gewoon een keertje doen. Al is het maar om de blik op de stad te verruimen.

Guido van der Kroef is fotograaf, schrijver en psycholoog. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor de wisselwerking tussen mens en omgeving.