Jaap Korteweg, De Vegetarische Slager.
Jaap Korteweg, De Vegetarische Slager. Bart Homburg

Vegetarische Slager opent fabriek voor 50 miljoen maaltijden in Breda

Economie

BREDA - De Vegetarische Slager opent in de zomer van 2016 een fabriek aan de Markhek in Breda. De hal, waarvan de verbouwing rond de jaarwisseling start, krijgt een productiecapaciteit van 50 miljoen maaltijden aan vegetarisch vlees.

De productieplek in Breda biedt bij maximale productie werk aan zo’n 20 tot 25 medewerkers, verwacht eigenaar Jaap Korteweg. “We beginnen met vijf tot tien personen.”

Dat de productie ‘pas’ over iets minder dan een jaar van start gaat, heeft een reden. “De hal is niet gebruikt voor foodproductie, dus dat betekent dat we eigenlijk alleen de buitenschil gebruiken”, aldus Korteweg. “Binnen moet alles nieuw gemaakt worden, van vloeren tot en met koelcellen. We zijn nu bezig met het bouwplan.”

Het bedrijf van Korteweg produceert vleesvervangers die qua uiterlijk, structuur en smaak erg lijken op de dierlijke producten. Daarmee zette de Vegetarische Slagers ook erkend culinair specialisten al meerdere malen op het verkeerde been.

De consument plaatst de vegetarische kip, gehaktballen, hamburgers en snackballetjes ook steeds vaker in het winkelkarretje. “In 2015 produceren we waarschijnlijk voor 6 miljoen maaltijden vegetarisch vlees, in 2016 is dat naar verwachting 10 miljoen.”

Tot op heden besteedde de Vegetarische Slager de productie uit. “We zijn nu bij een volume uitgekomen waarop eigen productie interessant is, zeker bij de groei die we verwachten.” Ook de kwaliteitscontrole is bij eigen productie makkelijker, aldus Korteweg. “Bovendien willen we ook zoveel mogelijk biologisch produceren, dat vraagt om certificeringseisen. Als je zelf produceert, kun je daar makkelijker aan voldoen. Anders moet je je leveranciers vragen mee te doen.”

De Vegetarische Slager is bij toeval in Breda terecht gekomen. “Ik heb zelf een boerderij in Langeweg, dus ik kom uit de buurt. Maar we konden het pand via een internetveiling tegen een gunstige prijs kopen, dat speelde zeker een rol.”

Op 1 november presenteert het bedrijf zijn plannen aan belangstellenden aan de Markhek 5 in Breda.