Ralf Verheul en Rob van Uden van Kamu.
Ralf Verheul en Rob van Uden van Kamu.

Breda krijgt koffie-fietszaak in Boschstraat

Economie

BREDA - Uiterlijk 1 januari heeft Breda een koffie en fietszaak in de Boschstraat. Dan willen Rob van Uden en Ralf Verheul openen met Kamu - spreek uit Kamoe. Daarmee volgen de heren het voorbeeld van onder meer ‘Look mum no hands!’ in Londen en Lola in Den Haag. “Wij denken dat Breda aan zo’n zaak toe is.”

De fietsenwinkel annex koffiezaak komt op de plaats van waar voorheen Boekhandel de Geus zat, recht tegenover de Beyerd en naast koffie- en lunchzaakjes Bij Kaat en KoffieTenTje. “Wij denken iets toe te voegen met onze combinatie”, weet Van Uden. Marktonderzoek hebben de liefhebbers niet gedaan. “Het is vooral een gevoel. Fietsen leeft hier in de regio. Ralf zit ook bij verschillende fietsgroepjes en je merkt dat er na een tochtje de behoefte is om even te kletsen.”

“Het moet een zaak worden waar je kunt kijken naar fietsen, een fiets kunt kopen, kunt praten over fietsen en ook zelf kunt sleutelen aan je fiets of samen met onze fietsenmaker”, vertelt de initiatiefnemer. “Een plek waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten.” Vandaar ook de naam Kamu. “Dat is Fins en staat voor vriend, kameraad, maar ook stamlid. Wij vonden dat wel passend.”

Voor Verheul en Van Uden is Kamu een logische stap in hun leven. Want al zijn beiden afkomstig uit de zorg, de affiniteit met fietsen, koffie en ondernemen is er wel degelijk. “Ralf heeft Buro Velo gehad, waarmee hij van oude fietsen weer nieuwe hippe fietsen maakte en ik ben bij Amarant mede-verantwoordelijk voor het opzetten van nieuwe projecten, zoals een zorgbakkerij. Wat dat betreft is het niet nieuw voor ons.”

Look Mum No Hands is populair bij de Londense fietsgemeenschap. Dan leg je al snel de link met een zaak voor hipsters - mannen met baarden van drie dagen. Van Uden lacht. “Die zijn ook zeker welkom, maar het is zeker niet de bedoeling een bepaalde groep te trekken. Jong en oud, mountainbikers, wielrenners, iedereen is welkom om koffie te drinken en over fietsen of het leven te praten. We hebben geen pretenties.”

Ook al is het huurcontract al getekend, Kamu hoopt via Crowdfunding 25.000 euro bijelkaar te krijgen. Na twee weken staat de teller op bijna de helft. “We hopen mensen uit de regio te enthousiasmeren, die we na de opening ook mogen verwelkomen bij ons voor een kop koffie.”