Eindstraat Breda Centrum.
Eindstraat Breda Centrum. Wijnand Nijs

Breda krijgt Kredietunie voor en door ondernemers

Economie

BREDA - Breda krijgt een Kredietunie waarin MKB ondernemers en investeerders geld uitlenen aan plaatselijke ondernemers. Daarmee speelt de Kredietunie Breda e.o. in op de trend dat vooral het MKB voor leningen veel minder bij traditionele banken terecht kan. De kick off vindt plaats op 22 september in de oude raadszaal in het Stadhuis.

Ondernemers kunnen voor leningen tot 250-duizend euro terecht bij Kredietunie Breda. Het is de bedoeling dat de eerste leningen nog dit jaar verschaft worden. De eerste investeerders hebben zich al bij de Kredietunie aangemeld. "En ik heb ook al zes gesprekken gehad met MKB ondernemers die een lening willen", vertelt projectleider en oprichter Owen de Vries. “Waarvan een paar kansrijk.”

In feite is een kredietunie een nieuwe vorm van bankieren, al mag dat naar de letter van de wet niet zo heten, licht De Vries toe. Het woord bank heeft namelijk een wettelijk beschermde titel. De voormalige medewerker van ABN Amro schreef eerder al een boek over hoe banken zouden moeten veranderen, nu geeft hij zelf in Breda het voorbeeld.

"Zie het als een vriendenclub voor en door ondernemers", vertelt De Vries over de kredietunie, die vanwege het karakter is opgezet als een coöperatie. "Het ene deel van de club brengt geld in en geeft coaching en het andere deel van de vereniging leent." Zowel lener als investeerder moet lid worden van de unie. Dat lidmaatschap kost 500 euro.

De bedoeling is dat op die manier lokale, Bredase, ondernemers hun collega's vooruit helpen met een lening. De gedachte erachter is simpel: "Die kennen elkaar, kennen de stad en haar netwerken, de cultuur, maar ook het uitgaansleven. Op die manier behoud je ook het menselijke aspect en weten de leden van elkaar wat hen bezighoudt."

Het risico dat het fout gaat met de kredieten is door de coaching en de persoonlijke band tussen leners én geldgevers kleiner. "Je voelt als kredietnemer dat je het goed wilt doen", aldus De Vries. Al is er geen sprake van een directe investering van een investeerder, haast de initiatiefnemer toe te voegen. Het aangetrokken geld gaat in een centrale kas. "Na een intake wordt beoordeeld door een kredietcommissie of het geld wordt uitgeleend. Het is niet zo als bij Crowdfunding, waarbij direct in een bedrijf wordt geïnvesteerd."

Voor Nederland is de kredietunie een nieuw fenomeen. "In april heeft de eerste kamer ingestemd met deze vorm van geld lenen", vertelt De Vries. "In Amerika is het ingeburgerd. Daar zijn 87.000 van dit soort kredietunies."

Kredietunie Breda is aangesloten bij de Vereniging van Kredietunies Nederland (VKN), die in heel Brabant zeven vergelijkbare unies wil opzetten. In heel Nederland zijn er inmiddels veertien. Dat aantal moet groeien naar 100. De Vries heeft inmiddels ook contact met Business Coach Breda, Stichting Bovo, Univé en de verschillende ondernemersnetwerken.

Op 22 september wordt Kredietunie Breda in het stadhuis officieel gepresenteerd. Ondernemers die deze presentatie willen bijwonen of meer willen weten over de Kredietunie Breda e.o. kunnen zich aanmelden via owendevries@kredietuniebreda.nl