Afbeelding
Tessa Gorissen

Ondernemers pitchen hun start-up voor burgemeester Depla

Economie

BREDA - Vijftien verse ondernemers presenteerden maandag hun onderneming aan investeerder Cees Meeuwis, ondernemer Aad Ouborg en Jochem de Graaf van de BOM. De kersverse ondernemingen gaan hiermee de strijd aan om de laatste drie tot vijf nominaties voor de eerste Bredase Start-up Awards, die 2 oktober uitgereikt wordt.

Alle ondernemers staan in groepjes met elkaar te praten in de Incubator aan de Oranjeboomstraat. Met een frisje of biertje in de hand staat iedereen in spanning te wachten tot zij worden weggeroepen voor hun pitch.

De eerste pitch wordt gegeven voor burgemeester Depla. In een intieme setting moet iedere ondernemer zichzelf en zijn project verkopen. Na deze pitch stelt de burgemeester nog een aantal vragen en is het tijd voor de ondernemer om zich weer naar de aula te begeven.

Na het gesprek met de burgemeester worden de genomineerden nog een voor een naar de overige juryleden geroepen. Ook hier pitchen zij hun bedrijf, waarna een oordeel wordt geveld. Deze jury bestaat uit investeerder Cees Meeuwis, ondernemer Aad Ouborg en Jochem de Graaf van de BOM.

Wat voor indruk maken de ondernemers? Welk idee is kansrijk? De juryleden zelf hullen zich in stilzwijgen. Een voor een mogen de ondernemers de ruimte in waar een strenge formatie zich heeft verzameld om een oordeel te vellen. Na enkele minuten komen ze weer naar buiten, wachtend op het eindoordeel dat later deze dag plaatsvindt.

Een van de deelnemers is webwinkel Graaggedaan.nl “We liften mee op de kenners van online winkelen. In 2020 verwachten we dat veel verswinkels zich hebben aangesloten. We zien al een flinke stijging in bestellingen", vertelt Menno Lambooy, oprichter van Graaggedaan.nl. “We doen mee om de gemeente Breda erbij te betrekken. Op het moment hebben we nog weinig Bredase winkels die zich hebben aangesloten.” Over toekomstplannen wordt nog bijna niet gepraat, maar stiekem hoopt het bedrijf op veel bekendheid. En hoewel Lambooy zelfverzekerd overkomt, vindt hij het toch wel spannend om zijn bedrijf te pitchen voor de juryleden. “Achteraf viel het allemaal wel mee”, zegt hij opgelucht.

Naast de Start-up Award wordt ook een Community Award uitgereikt. Deze award is op het laatste moment de wereld in geroepen doordat heel veel mensen andere bedrijven hadden aangemeld. "Er waren zoveel nominaties via anderen dat we ook deze bedrijven iets wilden geven", vertelt Nathalie van de Vijver, communicatiemedewerker van Starterslift.

Een van de genomineerden voor de Community Award is Kids Time, een binnen- en buitenspeelplaats in Tuinzigt. Oprichter Suzan was zeer verbaasd dat ze genomineerd werd door de gemeenschap. "Op Facebook had ik al wel veel positieve reacties, maar dat ik genomineerd zou worden was wel een verrassing."

Freek Kraus van Business Coach Breda is enthousiast over de opgegeven ondernemingen. "In Nederland wordt normaal iedereen opgeleid tot werknemer. Die wat voor zichzelf beginnen, hebben echt het initiatief in eigen hand." Ook hij ziet potentiële bedrijven. Zeker voor een stad als Breda zorgen nieuwe ondernemers voor meer bekendheid. "Voor Breda is dit een zege", aldus Kraus.

De drie tot vijf genomineerden pitchen hun idee voor een jury tijdens de uitreiking van de Startup Award op 2 oktober in het NAC-stadion.