Het oefenduel NAC Breda - RKC Waalwijk op de open dag van NAC Breda.
Het oefenduel NAC Breda - RKC Waalwijk op de open dag van NAC Breda. Peter Visser

Komt NAC-Heerenveen in dit illustere rijtje bekerduels?

NAC

BREDA - De knal van Kurt Elshot, penaltykiller Jelle en winnen van de landskampioen. NAC heeft de afgelopen tien jaar wat krakers gespeeld in het bekertoernooi. Van 2007 tot 2009 werd er drie jaar op rij gezorgd voor spectaculaire bekerduels in Breda. PSV, Ajax en FC Groningen waren de slachtoffers van NAC. Word Heerenveen vanavond toegevoegd aan dat rijtje?

NAC – PSV  3-0
(28 februari 2007)
De minst spectaculaire in het rijtje van drie wedstrijden is die tegen PSV. PSV was dat jaar in vorm. Het had zich geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League, waar het een week later Arsenal zou uitschakelen. Daarnaast haalde het de titel binnen. Als één van de drie kanshebbers werden de Eindhovenaren uiteindelijk  op de laatste speeldag kampioen doordat het doelsaldo +1 beter was dan dat van Ajax en AZ verloor bij Excelsior.

Succes in de beker werd gedwarsboomd door NAC. In de tweede helft van de wedstrijd zorgde NAC voor een stunt door 3 keer de Braziliaanse doelman Gomes te kloppen. Edwin de Graaf, het loopwonder van Breda, nam destijds de openingstreffer voor zijn rekening. Anouar Diba en Glenn Salmon maakte de andere treffers. Een van de huidige selectiespelers was er destijds ook bij. Ronnie Stam was in 2007 de rechtsback van het elftal van trainer Ernie Brands.

Opstelling NAC: Zoetebier, Stam, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga, De Graaf, Slot, Van.Gessel, Diba (Veenstra/84), Salmon, Rigters.

NAC – Ajax 4-2
(16 januari 2008)
Een jaar na het uitschakelen van PSV, kwam Ajax op bezoek in het Rat Verlegh Stadion. De sfeer voorafgaand aan de wedstrijd was grandioos. Meer dan honderd fakkels zorgden voor een rode gloed vanaf de B-Side. De confettislierten maakte het plaatje compleet. Op het veld was het Kurt Elshot die voor vuurwerk zorgde. Met een pegel in de haak opende de rechtsback de score.

De echte held van de avond was Anthony Lurling. De vleugelaanvaller speelde een geweldige wedstrijd en de verdediging van Ajax had weinig grip op hem. Bij de 2-1 gaf hij een assist op Ahmed Ammi. Nadat Patrick Zwaanswijk de 3-1 had binnengekopt, begon Lurling aan een solo richting vanaf de cornervlag.  Na twee spelers gepasseerd te hebben schoot hij hard binnen in de korte hoek. Luis Suarez deed nog wat terug met een prachtige lob bal, maar tot vermaak van het Bredase publiek maakte de Uruguayaan provocerende gebaren richting het publiek. Die konden alleen maar lachen, want NAC had zich op een prachtige manier geplaatst voor de volgende ronde.

Opstelling NAC: Ten Rouwelaar, Elshot, Zwaanswijk, Penders, Mitiliga, Feher, Idabdelhay (Ammi/58), Molhoek (Gilissen/73), Stam, Kolka (Veenstra/85), Lurling.

NAC – FC Groningen 2-2, NAC wint met 7-6  na strafschoppen
(21 januari, 2009)
Voor het derde jaar op rij werd er een bekerwedstrijd gespeeld om nooit te vergeten in Breda. In de reguliere speeltijd waren het Nordin Boukhari en Evgeniy Levchenko die een 1-1  stand op het bord zetten. Fouad Idabdelhay leek de gouden wissel te worden. Hij verving Matthew Amoah in de extra tijd en legde de bal dezelfde minuut in het net. Zwaanswijk verliet het veld na zijn tweede geel en het werd billenknijpen op de tribunes.

Andreas Granqvist was uiteindelijk verantwoordelijk voor de gelijkmaker en een penaltyreeks was de uitkomst. Penders stuitte op de keeper en de penalty van Martijn Reuser spatte op de lat uiteen. Levchenko kon Groningen een ronde verder zette, maar daar stak Jelle ten Rouwelaar een stokje voor. De doelman dook ver in de hoek, pakte de bal en draaide met gebalde vuisten richting vak-G. Nog drie penalty’s kreeg hij om zijn oren, maar ver na middernacht dook hij weer naar de goede hoek. Omringd door teamgenoten was Ten Rouwelaar de held van de avond.
Opstelling NAC: Ten Rouwelaar, Kwakman (Elshot/108), Mtiliga, Zwaanswijk, Penders, Fehér, Kolkka (Loran/103), Reuser, Gilissen, Amoah (Idabdelhay/97), Boukhari.