Logo bredavandaag.nl
Tessa Gorissen

Een 3D-tekening tegen zwerfvuil op het Brabantplein

BREDA - Op Brabantplein staan vier Albert Heijn-prullenbakken met lint er tussen gespannen. Mensen staan te kijken naar wat ertussen op de grond staat: het ontwerp van de 3D-schildering van Leon Keer.


Keer is maandagochtend begonnen met de straattekening van ongeveer 4 bij 6 meter. Donderdag of vrijdag moet het tijdelijke kunstwerk zijn voltooid, waarna het drie weken op het plein voor de supermarkt schittert.

Het werk van de kunstenaar trekt volop de aandacht. Bezoekers hiervan kijken geboeid naar de grond om te kijken wat hij aan het tekenen is. “Wauw wat mooi”, zeggen twee meiden fluisterend tegen elkaar.

Het Bredase kunstwerk is ook niet het eerste werk van Keer. Eerder schilderde hij al gummieberen voor het Malta Streetart Festival, een optische illusie in Liechtenstein en een gigantische oven in Delftspoort. Volgende maand is zijn kunst te zien voor het Rijksmuseum, maar dan volledig met krijt.

“Het is geweldig om te zien hoe mensen op mijn tekening reageren. Ik krijg veel positieve reacties en mensen blijven altijd even staan om te kijken naar mijn werk”, zegt Keer met een lach op zijn gezicht. Ook hij is zichtbaar trots op wat er tot nu toe met krijt op de grond staat. Later op de dag wordt alles afgewerkt met een laag acryl.

Als inspiratie voor het ontwerp heeft hij een werkplan in zijn handen, bestaande uit een foto van zijn nichtje en verschillende voorwerpen die bij zwerfval kunnen horen. “Het wordt een meisje die iets aan het tekenen is op de grond. Zij is omringd door het zwerfvuil”, vertelt hij.

Met dit ontwerp hoopt hij dat mensen na gaan denken voordat zij iets op de grond gooien. “Het zou fijn zijn als mensen nog één keer naar die peuk in hun hand kijken voordat ze hem weggooien.”

De opdracht voor deze schildering is gekomen van de gemeente. Die wil aandacht voor de hoeveelheid zwerfvuil op Brabantplein. “Niemand ziet het als zijn verantwoordelijkheid om op te ruimen”, aldus de kunstenaar.

Terwijl hij een krentenbol van de Albert Heijn opeet, komen er nog verschillende mensen naar hem toe om hem te complimenteren. Hij schroomt ook niet om mensen een krentenbol aan te bieden. “Ik vind het gewoon leuk als mensen de tijd nemen om met me te komen praten”, geeft Keer als verklaring.

Dat zijn werk niet in het midden van de stad te zien is, deert de kunstenaar niet. “Deze plek in Breda is ook mooi. Er zijn aardige mensen en het is een leuk pleintje. Ik heb geen ambitieuze dromen”, aldus Keer.

Leon Keer werkt deze week nog aan zijn kunstwerk. Daarna is de 3D-schildering nog drie weken te zien op Brabantplein.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief