Vluchtelingen in Lesvos.
Vluchtelingen in Lesvos. Hans Marathon

Breda bereid tot extra opvang asielzoekers in tweede AZC

Politiek

BREDA - Breda is bereid tot de extra opvang van asielzoekers in de stad, naast de bestaande opvang in de Boschpoort, die tot oktober 2016 blijft bestaan. Liefst binnenstedelijk, humaan en zonder vast einddatum. Het college moet met deze ruime randvoorwaarden naar een opvanglocatie zoeken, bleek tijdens de behandeling van het verzoek van staatssecretaris Dijkhoff om extra opvang in de raadscommissie maatschappij.

Per wanneer Breda de opvang gerealiseerd zou moeten hebben, werd niet duidelijk. Wat dat betreft, was Yvonne de Heer (TROTS/OPA) helder. “De nood is er. We moeten voor zijn dat de overheid iets oplegt. De Koepel is wat ons geen goede zaak, zoals al wel geopperd is.”

De bereidheid tot extra opvang was bijna volmondig ja, bij uitzondering van BOB. “We wensen niet mee te werken aan de opvang van grootschalige groepen economische vluchtelingen die hier een uitkering komen ophalen”, aldus Gaston de Jong.

GroenLinks, Breda’97 en D66 opperden de mogelijkheid te kijken naar opvang in verschillende kleine locaties verdeeld over de stad. Wethouder Van Lunteren gaf aan met het COA te bespreken of opvang in meerdere kleine locaties tot de mogelijkheden zou behoren.  

Opvallend was het standpunt van de VVD. Die partij gaf aan zeker bereid zijn mee te denken. “Een permanente AZC zien we niet zitten”, aldus Sven Planken. Hij riep de wethouder op om in gesprek te gaan met de regio. Die gaf in zijn antwoord aan dat te bespreken.

Over welk aantal asielzoekers opgevangen zou kunnen worden, daaraan waagde niemand zich. Bas Maes (SP) legde het verband met de extra opvanglocatie: “Die locatie moet humaan zijn voor vluchtelingen en geen overlast voor de omgeving vormen. Er staan voldoende panden leeg, bouw leegstaande panden om.” Dick Vuijk (Breda’97): “Genereus, maar wel reëel.”

Maes wees ook op het belang van doorstroming naar woningen en het tekort aan sociale woningen. “Anders kunnen we asielzoekerscentra blijven bouwen.” Wethouder Van Lunteren (SP) verwees in zijn antwoord naar de woningcorporaties en de aanpak van de krapte op de woningmarkt. “Ik spreek morgen (donderdag, red.) met de corporaties in de taskforce.” De krapte op de sociale woningmarkt was voor veel partijen een punt van aandacht. Huib Jansen (CDA) stelde voor in iedere wijk of dorp vier tot zes huizen te plaatsen vergelijkbaar met de woning die naast het casino is geplaatst, de Heijmans One. “Deze kunnen we beschikbaar stellen aan statushouders en woningzoekenden in onze stad.”

Maddy van Hemel (D66) wees er op dat het noemen van een einddatum voor de nieuwe ovang wat D66 betreft niet gewenst is. “Het gaat om de duur die nodig is en die ons gevraagd wordt. Dat kan een criterium zijn voor de locatie.” Met die opdracht werd het college op pad gestuurd.