Het NAC-stadion wordt onder grote belangstelling aan een stresstest onderworpen.
Het NAC-stadion wordt onder grote belangstelling aan een stresstest onderworpen. Wijnand Nijs

Raadsonderzoek naar het Rat Verleghstadion gestart

Politiek

BREDA - De gemeenteraad is deze week gestart met het raadsonderzoek naar de constructieve veiligheid en de gebruiksveiligheid van het Rat Verleghstadion. De raad besloot op 29 april van dit jaar dat een dergelijk onderzoek nodig is, nadat bleek dat bij de bouw van het stadion mogelijk constructiefouten zijn gemaakt. Het onderzoek neemt zo'n zes weken in beslag. In december wordt het rapport naar verwachting besproken in de gemeenteraad.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door extern onderzoeksbureau, Necker van Naem uit Maarsbergen. Dat bureau bekijkt vijf fases in de geschiedenis van het stadion. Daarbij gaat het om de bouw, de aankoop door de gemeente, de verbouw, beheer en onderhoud en de scheurvorming.

Voor al die fases wordt onderzocht hoe de bestuurlijke besluitvorming is verlopen en wie voor verantwoordelijk was. “Daarbij gaat bijzondere aandacht uit naar de diverse rollen die de gemeente had en heeft, zoals de rol van eigenaar van het stadion, vergunningverlener, toezichthouder en handhaver”, aldus de gemeenteraad in een toelichting.                   

Er vinden orie¨nterende gesprekken en verdiepende interviews plaats met diverse personen die in elk van de fases een rol hebben gespeeld. “Het betreft zowel gemeentelijke medewerkers en bestuurders als betrokkenen van buiten de gemeente”, aldus de raad.

Het raadsonderzoek is voor de gemeenteraad een van de middelen om te achterhalen wat is gebeurd. Een enquête, waarbij net als in de Tweede Kamer in het openbaar betrokkenen onder ede worden verhoord, is een ander middel. “Als de onderzoeksresultaten er aanleiding toe geven, kan de raad later alsnog tot een enque^te besluiten”, aldus de raad.

Dat er geen openbare verhoren zijn, betekent niet dat dit raadsonderzoek in alle beslotenheid plaatsvindt, aldus de raad. De onderzoeksresultaten worden in het openbaar besproken via een behandeling in de raadscommissie en de gemeenteraadsvergadering. Die raadsvergadering vindt naar verwachting plaats in december.