Een deel van de 55 lopers die alle afstanden gaan lopen tijdens de Singelloop.
Een deel van de 55 lopers die alle afstanden gaan lopen tijdens de Singelloop.

'Waarom lopen we niet alle afstanden tijdens de Singelloop?'

Sport

BREDA - Een groep van 55 hardlopers gaat tijdens de Singelloop wel een hele bijzondere uitdaging aan: De 40 van Breda. Op 4 oktober gaan zij meedoen met alle afstanden die de Singelloop te bieden heeft. “Achtereenvolgend gaan wij de 5, 10 en de 21 kilometer lopen. Als afsluiter lopen we met de groep de familieloop nog”, vertelt Jeroen Kok.

Het begon als een grap tijdens een van de vele looprondjes die de groep afwerkt. Kok: “We trainen bij AV Sprint met een groep en rennen lange afstanden. Tijdens een van de lopen zei iemand dat hij de 5 en de 10 kilometer ging lopen tijdens de Singelloop, als voorbereiding op de marathon.” Al snel riep iemand ‘dat ze dan beter alle afstanden konden lopen’. “Tijdens elke training ging het er over en iedereen werd enthousiast.”

Kok nam dus contact op met de organisatie van de Singelloop en bouwde snel een website. “De organisatie was enthousiast en op de website schreven al 80 mensen zich in voor de nieuwsbrief. We konden toen niet meer terug.” Loopschema’s, voedingstips en trainingsdagen. Voor alles werd gezorgd door de enthousiaste lopers. Naast het vaste clubje, konden ook anderen zich aanmelden. “Uiteindelijk lopen we met zijn 55 die zondag.”

Maar hoe train je voor drie verschillende afstanden? “Allereerst moet je zeker weten dat je 35 kilometer kan lopen. De moeilijkheidsgraad die bij ons om de hoek kwam kijken is dat we straks vier keer opnieuw moeten starten. In de trainingen hebben we dat gesimuleerd door te wandelen tussen het rennen door. Op die manier weet je hoe het voelt om de motor weer op gang te brengen.”

Naast de sportieve uitdaging, werd er ook besloten om geld in te zamelen voor twee goede doelen. “Binnen de organisatie werden gelijk twee doelen naar voren geschoven. Stichting MUS, dat zich inzet voor kinderen met het Syndroom van Usher en het project Driving Nurses van stichting FT Kilimanjaro. Zij willen er voor zorgen dat arme mensen toch medische zorg kunnen krijgen rondom de Kilimanjaro in Tanzania.” De teller staat inmiddels op 12.000 euro, maar doneren kan nog steeds op www.40vanbreda.nl

De grootste uitdaging voor Kokwas om alles organisatorisch rond te krijgen. “Op 4 oktober hebben we steeds maar 30 minuten rust tussen de afstanden. Wij moeten er dan voor zorgen dat de lopers tussendoor genoeg drinken, eten en uiteindelijk weer op tijd klaar staan voor de start van het volgende onderdeel.”

De organisatie van de Singelloop is erg flexibel geweest volgens Kok. “Zij hebben voor iedereen hetzelfde startnummer geregeld, 40, en gezorgd dat we elke keer in het voorste startvak mogen staan. Dan heb je net wat meer tijd om te lopen.”

Bijna een Marathon hebben ze afgelegd als de familieloop er op zit. “Als je de wandelingen tussen de afstanden meetelt wel meer, maar dat doet er niet toe. Het moet een groot feest worden als we de laatste keer over de streep gaan.”

Route, starttijden en meer in de aparte Singelloop-krant.