foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Eerste accu’s voor zonne-energie in Easystreet en Meulenspie

Economie

BREDA - De eerste huishoudens die zonne-energie achter hun eigen voordeur gaan opslaan voor later gebruik bevinden zich in de projecten Easystreet en Meulenspie. Uiteindelijk zouden tussen de 150 en 300 huishoudens een accu moeten krijgen de komende maanden.

Dat geeft netbeheerder Enexis aan. De deelnemers komen uit deze buurten omdat de proef met de accu’s een voortzetting is op het project Jouw Energie Moment, waarbij de huishoudens al profiteerden van lagere energietarieven met behulp van een slim energienet. Stroom werd hier geleverd als dat het voor het net qua aanbod het interessants was.

Bovendien hebben de huishoudens daar de juiste faciliteiten, zoals zonnepanelen en  warmtepompen. “Omdat er in de eerste fase techniek ontwikkeld is, is het nu een logische stap daar verder op te borduren.”

Het plaatsen van de accu’s kost de deelnemers aan dit nieuwe proeftraject niks extra’s. “Aanders dan het betalen van de energierekening”, aldus Martijn van Huijkelom, innovator van Enexis. “De voordelen voor de deelnemers zijn dat ze een dynamisch energietarief krijgen aangeboden. Dit betekent dat er per twee uur een ander energietarief geldt over de dag.”

De prijs ligt tussen een grens van 0ct per kWh en 40ct per kWh. “Bovendien is dit dynamische energietarief een dag van te voren bekend. Hiermee heeft de consument dus de kans, wanneer hij zijn gedrag aanpast, om enerzijds een goedkope energierekening te realiseren en anderzijds om zijn eigen opgewekte duurzame energie optimaal te gebruiken.”

Enexis neemt de periode van 1 september 2015 tot 1 september 2016 als ontwikkeltijd. “Daarna kunnen huishoudens een jaar aan de proef deelnemen.”