Bart van Egeraat, wedstrijdleider Singelloop.
Bart van Egeraat, wedstrijdleider Singelloop. Wijnand Nijs

Bart van Egeraat: In 30 jaar van parcourspost naar wedstrijdleider Singelloop

Sport

BREDA - Het 30-jarig jubileum van de Singelloop is ook meteen het 30-jarig jubileum van Bart van Egeraat als vrijwilliger. Hij begon als parcourspost en is inmiddels al weer een aantal jaar wedstrijdleider. “De Singelloop geeft energie.”

Het is vrijdagmorgen, een paar weken voor de Singelloop. Voor Van Egeraat is dit de drukste maand van het jaar. “In september ben ik er iedere dag mee bezig, de rest van het jaar een dag in de week. Eigenlijk is alleen december zonder Singelloop, dan hebben we de evaluatie achter de rug en beginnen we in januari weer met de nieuwe editie.”

Van Egeraat was 23 toen hij bij de eerste editie van de loop actie was. “Ik stond als parcourspost bij de Havermarkt, publiek en verkeer tegenhouden.” Als oud-atleet rolde hij in de organisatorische kant van de sport. “Ik was baanatleet, speerwerper. Daar ben ik in de jaren tachtig mee gestopt nadat ik mijn schouder uit de kom had gegooid.”

De wedstrijdleider volgde cursussen, werd jurylid en inmiddels international technical official (ITO). “Een tot twee keer per jaar moet ik daarvoor naar het buitenland. Ook dat is hobby. Meer dan kost en inwoning en wat zakgeld krijg je niet, maar daar doe ik het ook niet voor.” 2017 wordt een spannend jaar. “Dan staat weer een examen gepland. Als ik dat haal mag ik ook WK’s doen. Bijvoorbeeld als scheidsrechter bij het speerwerpen, net waar ze je indelen. Dat zou mooi zijn. Als atleet is het me niet gelukt.”

In zijn werk als wedstrijdleider is hij secuur. Eind augustus zette hij de nieuwe kilometerpunten uit. Nodig, omdat het parcours toch weer wat aangescherpt is. “We hebben de kronkel in de Sophiastraat eruit gehaald, die afgelopen jaar wat voor vertraging zorgde.”

'De afgelopen vijf jaar is het deelnemersaantal verdubbeld. Dit jaar komen we boven de zeventienduizend uit'

Het omdraaien van de looprichting, de lopers finishen sinds afgelopen jaar op de Grote Markt richting de Reigerstraat en lopen uit op het Kasteelplein, zorgde voor een snel parcours. Op de Boschstraat zorgde dat voor een opstopping bij gezellige ‘juichplaats’ De Beyerd. “Daar komen nu hekken, zodat de weg vrij blijft en de snelle lopers kunnen passeren.”

Van Egeraat is al dertig jaar vol enthousiasme betrokken. Wat is het geheim van de Singelloop? “Het belangrijkste is dat het goed klikt. Dat je er plezier in hebt. En natuurlijk dat het evenement zo leeft. We zitten met elkaar in een flow. Dat is leuk om mede vorm te geven, dat geeft energie.”

En, heel belangrijk, de organisatie is in staat om het evenement te vernieuwen. “In 2008 hebben we de vijf kilometer toegevoegd, in 2010 de tien kilometer. Die vervingen de kortste afstand, die afhankelijk van het rondje 7 tot 8 kilometer lang was. Dat was een weinig aansprekende afstand.”

De vijf en de tien zijn dat wel. “De afgelopen vijf jaar is het deelnemersaantal verdubbeld. Dit jaar komen we boven de zeventienduizend uit, met vier starts op zowel de vijf als de tien kilometer.” De vijftien sneuvelde daardoor. “Maar daardoor is de halve marathon weer populairder geworden. Op die afstand hebben we ook nog de meeste ruimte voor groei.” Want waar houdt het op? “Geen idee. Dat is lastig te zeggen.”

Tot die tijd wentelt de Singelloop zich in het warme bad dat in de loopwereld de ‘Derde loopgolf’ genoemd wordt. “Mensen die meerdere evenementen lopen, maar ook de opkomst van lopen als een Colorrun en Mudrun. Voor veel lopers is dat een kennismaking, waarna zo ook aan evenementen als de onze meedoen.”