Joep C. de Jong.
Joep C. de Jong.

Beat the System: ‘Leiderschap gaat over verbindingen maken’

Algemeen

BREDA - Van 5 tot/met 9 oktober vindt voor de vierde keer het Drive-in festival plaats, georganiseerd door studenten en alumni van NHTV Performatory. Dit jaar is het thema ‘Beat the system’. Joep C. de Jong gaat in deze beschouwing in op nieuw leiderschap, onderwerp van de eerste dag van het festival. ‘Het lijkt tijd voor echte veranderingen op het gebied van leiderschap’.

‘Leiden of Geleid worden, dat is de vraag!’ Zo zou een van de hedendaagse kernthema’s in onze organisaties omschreven kunnen worden. Er worden vandaag de dag talloze artikelen en boeken over leiderschap geschreven.

Ik spreek uit ervaring, want ik ben momenteel bezig met een promotie-onderzoek naar ‘De Ziel van de Waarderende Leider’ en mijn werkkamer ligt bezaaid met boeken die iets proberen te zeggen over de essentie van leiderschap. Wat ik daar overigens wel uit leer is dat er misschien wel ongelooflijk veel over leiderschap geschreven en gesproken wordt, maar dat de praktijk van ‘goed leiderschap’ toch nogal weerbarstig lijkt te zijn.

In de praktijk lijken al die mooie theorieën toch vaak weer stuk te lopen op ‘ik eerst, dan een hele tijd niets en dan weer ‘ik eerst’. Kijk naar de banken crisis en hoe weinig we blijkbaar leren – ik kijk daarbij naar de recente salaris-incidenten bij de top van een paar grote Nederlandse banken die met steun van de Nederlandse bevolking overeind gehouden zijn.

Het lijkt met andere woorden tijd voor echte veranderingen op het gebied van leiderschap. Leiderschap dat niet langer vooral of uitsluitend gestuurd wordt door het economische resultaat onder aan de streep en het eenzijdig denken in termen van ‘probleem oplossen en besliscultuur vanuit de top – met de daarbij extreme beloningen voor diezelfde top’, maar een leiderschap dat op een wezenlijk andere leest is geschoeid!

Een leiderschap dat begint vanuit het idee dat we het met elkaar zullen moeten doen, dat we ook met elkaar verantwoordelijkheid zullen moeten dragen voor de uitkomsten van onze acties. Leiderschap dat niet meer gekenmerkt wordt door een hiërarchische, piramide achtige machts- en gezagstructuur, maar een waarbij de leider bovenal de man of vrouw is die de ruimte creëert waarin mensen hun beste zelf kunnen zijn en bijdragen aan de organisatie omdat ze dat willen, omdat dat bij ze past, niet omdat iemand ze opdrachten geeft en voortdurend controleert of dat die opdracht wel goed wordt uitgevoerd.

 

Tijdens de Performatory Leiderschapsdag kijken we vooral naar hoe je in organisaties verbindingen tussen mensen – daarbij inbegrepen leveranciers, klanten etc. – kunt creëren die het gevoel geven dat we met elkaar de juiste dingen aan het doen zijn en er duurzame verbindingen gelegd worden. Daarnaast kijken we hoe de leiders van morgen die ruimte waarin we met elkaar mogen excelleren – en soms ook falen – kunnen creëren. Hoe ‘ouderwetse’ zaken als het delen van de beste verhalen rond thema’s daadwerkelijk kunnen bijdragen tot organisatie waarin we ons gelukkiger voelen. Plekken waarin niet alleen iets geproduceerd wordt, maar waar we ook met plezier onszelf blijven ontwikkelen en dingen blijven leren. Iets dat van nature bij ons hoort!

Misschien krijgen we dan samenwerkingsvormen waarin onze collectieve inspiratie om met elkaar iets moois, iets goeds te doen weer de leidraad wordt en niet langer alleen het financiële gewin van de aandeelhouders en de top van de organisatie de drijfveren zijn.

De Performatory Leiderschapsdag staat in het licht van de vraag: Hoe maken we een gezonde lerende organisatie werkelijkheid. Daar hebben we elkaar bij nodig.

Joep C. de Jong
Joep C. de Jong verzorgt maandag 5 oktober een inspirerende workshop.
Locatie: Chassé Breda
Programma van 10 tot 17.
Meer informatie en aanmelden via de website