Ronald van den Hoff
Ronald van den Hoff

Beat the System: ‘Delen is mooi. Maar niet altijd’

Algemeen

BREDA - Van 5 tot/met 9 oktober vindt voor de vierde keer het Drive-in festival plaats, georganiseerd door studenten en alumni van NHTV Performatory. Dit jaar is het thema ‘Beat the system’. Ronald van den Hoff van Seats2meet gaat in deze beschouwing in op de deeleconomie.’Delen is heel mooi. Maar blijf wel goed uitkijken met wie je deelt.”

“We leven in een transitie. Niets is meer zoals het was. De grootste uitgever te wereld van content, Facebook, maakt die content niet zelf. De grootste vervoerder ter wereld Uber, bezit zelf geen enkele auto. De gevestigde orde roept over Uber: ‘illegale taxi’s’, en gaat het gevecht aan, waarbij Uber gewoon voor de deelnemers de daarbij opgelegde boetes voldoet.

Airbnb, bedden huren bij particulieren, wordt door menig bestuurder wel sympathiek gevonden. De gevestigde orde hoteliers beschouwt initiatieven als Airbnb, Couchsurfing en Wimdu nog altijd als een activiteit ‘aan de onderkant van de markt’ en slapen rustig door in hun eigen, toekomstig lege bedden. Dit soort hotel-internetplatformen bieden al dagelijks globaal meer dan tien miljoen bedden aan zonder dat ze eigenaar zijn van nog iets wat op een hotel lijkt.

Bij Thuisafgehaald kun je bij thuiskoks in ons land maaltijden kopen, inmiddels op meer dan tienduizend locaties. Ik heb hier nog niemand horen roepen ‘illegale retail of catering’. Mywheels en Snappcar bemiddelen bij het ‘autohuren bij de buren’. En bij Peerby leen je een boormachine, tent of clownspak van je stadsgenoten. Dat is optimaal gebruikmaken van de aanwezige overvloed aan spullen, waarbij Achmea deze ‘leentransacties’ al verzekert.

Bezoekers aan de stadswijk die hier via het eerder genoemde, hotelachtige platform gaan komen, gaan deze diensten ook gebruiken. Daarmee zal de wijk dus gaan barsten van netwerk-cirkelachtige, mini-economische activiteiten, die de wijk niet alleen ‘groener’ maken, maar ook zorgen voor een ongekende economische waardecreatie. Dat gaat niet alleen over geld. Het sociale kapitaal en de wederkerigheid vormen een onlosmakelijk deel van deze deeleconomie.

Ook ‘waar en met wie we werken’ is stevig aan het veranderen. Ons initiatief Seats2meet.com is een netwerkplatform waarbij de overvloed aan werkruimte in stadhuizen, bibliotheken, ziekenhuizen en cowork-centra zichtbaar wordt gemaakt. Ook commerciële organisaties als verzekeraars en accountants doen al mee. Binnenkort kunnen particulieren ook aanhaken met de werkplek thuis.

We zijn daarmee terechtgekomen in onze eigen ‘revolutie’ van de geïndustrialiseerde samenleving naar iets nieuws, een samenleving die ik graag Society 3.0 noem. Delen staat daarbij centraal. Delen van spullen, data en kennis. Zo ontstaat ruimte voor de nieuwe vorm van sociaaleconomische waardecreatie van Society 3.0: de Interdependente Economie met begrippen als Solidariteit, Duurzaamheid en Wederkerigheid als kernwaarden.

Maar pas op. Als de gevestigde orde mee gaat doen is het oppassen voor de sigaar uit eigen doos. ‘Spullen delen’ is echt iets anders dan ‘data delen’. Mensen zeggen vaak: ‘ik heb niets te verbergen’. Dat zal wel, maar het is een kortzichtige gedachte. Uw slimme (gratis!) thermostaat berekent nu al uit hoeveel mensen uw huishouden bestaat. Als u een uitkering heeft kan dat aantal mensen in uw huishouding maar beter kloppen met de data van uw gemeentelijke basis-administratie, anders volgt geheid een onaangekondigd ‘huisbezoek met badkamercontrole’.

Een ‘like’ op Facebook bij de Amsterdamse Gay Parade is kiezen voor de zekerheid om over drie jaar uit de rij te worden gepikt voor een echt niet vriendelijk verlopend oponthoud bij aankomst op Poetin’s luchthaven in Moskou. Delen is heel mooi. Maar blijf wel goed uitkijken met wie je deelt.”


Ronald van den Hoff
co-founder Seats2meet.com
Ronald van den Hoff verzorgt op woensdag 7 oktober een inspirerende masterclass Locatie; STEK Breda Programma van 10 tot 17.
Meer informatie en aanmelden via de website