Jan Willem Anholts COA
Jan Willem Anholts COA YouTube

COA: ‘We zijn op zoek naar grote locaties voor AZC’

Algemeen

BREDA - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is op zoek naar grote locaties voor nieuwe asielzoekerscentra in het land. Dat geeft woordvoerder Jan-Willem Anholts van het COA desgevraagd aan.

Anholts zegt dat naar aanleiding van de suggestie die de Bredase gemeenteraad deze week deed aan het college. Daarin werd aan wethouder Van Lunteren voorgesteld om te kijken of meerdere kleinere locaties voor extra opvang ook mogelijk zouden zijn. “In algemene zin, zonder op de Bredase situatie in te gaan, zijn we op zoek naar grote locaties, omdat het ook gaat om grote aantallen.”

Breda besprak de mogelijkheid tot de vestiging van een tweede asielzoekerscentrum nadat staatssecretaris Klaas Dijkhoff namens het COA bij de gemeente aanklopte. Hij vroeg daarbij of Breda bereid zou zijn tot extra opvang, naast het bestaande AZC met ruimte voor 400 vluchtelingen.

Volgens de COA-woordvoerder heeft een AZC van een groter formaat ook praktische voordelen. “Met een groot AZC heb je een groot team. Dat maakt het beter beheersbaar.” Kleinere opvang is volgens het COA alleen mogelijk direct in de buurt van een groter AZC. 

Een bijdrage aan een oplossing zou ook het realiseren van woonruimte voor statushouders kunnen zijn. “Dat een gemeente als Breda zegt, wij zorgen wel voor huisvesting van bijvoorbeeld vijftig statushouders. Daarmee creëer je ruimte in de centra voor opvang van nieuwe asielzoekers.” Anholts geeft als voorbeeld een gemeente waar een leegstaand verzorgingshuis met aanleunwoningen op die manier wordt ingezet. “De VNG heeft hierover gemeenten geïnformeerd”, aldus Anholts.

Het gaat hierbij om tijdelijk huisvesting van asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar nog wachten op woonruimte in de gemeente waar ze aan gekoppeld zijn. Gemeenten krijgen van het COA een vergoeding als ze dit zogenoemde Zelfzorg arrangement verzorgen.     

Breda heeft overigens volgens Anholts geen aantal en deadline meegekregen bij de vraag om een extra  opvanglocatie. "De vraag ligt bij de gemeente, die gaat over aantallen en locatie. Maar gezien de urgentie zijn we met veel gemeenten in gesprek."