NAC heeft vrijdag 18 september met 2-2 gelijkgespeeld tegen FC Emmen.
NAC heeft vrijdag 18 september met 2-2 gelijkgespeeld tegen FC Emmen. Peter Visser

Ars schiet NAC naar noodzakelijke uitzege bij Fortuna

BREDA/SITTARD - De eerste uitzege is een feit voor NAC. In Sittard won NAC na een matige pot voetbal met 1-2 van Fortuna. Sjoerd Ars was de matchwinner door twee keer te scoren. De broodnodige punten waren binnen na het laatste fluitsignaal, maar het spel viel tegen zondagmiddag.

In een vrijwel leeg stadion begon een vernieuwd NAC aan de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Ronnie Stam startte dit keer wel als rechtsback, waar hij tegen sc Heerenveen de noodzaak nog niet van inzag. Naast Stam waren Naah, Van Der Weg en Ars de andere nieuwkomers ten opzichte van de bekerwedstrijd tegen de Friezen.

Dat Stam een prima back is werd al snel duidelijk. Naast veel dreiging naar voren beschikt hij over een uitstekende trap. Een voorzet van de Bredanaar belandde op het hoofd van Sjoerd Ars die de bal in de kruising kopte: 0-1. Terwijl NAC nog aan het nagenieten was van de voorsprong, ging Kenny van der Weg aan zijn tegenstander hangen in de zestien. Scheidsrechter Kamphuis legde de bal op de stip en de vervanger van de geschorste Michael Dingsdag kreeg geel. Roel Janssen schoot links, terwijl Jelle Ten Rouwelaar rechts dook. Onnodig was de tussenstand weer gelijk in Sittard.

Kwalitatief was NAC vele malen beter dan Fortuna en Ars zorgde er voor dat die afspiegeling ook op het scorebord te zien was. Divine Naah stoomde op en zorgde er voor dat de spits zijn tweede van de middag kon maken. Oog in oog de doelman, scoorde hij als een echte spits de 1-2. Even leek het er op dat een hattrick er aan zat te komen, maar Kamphuis beoordeelde een tackle op Ars als reglementair. In plaats van een penalty nemen, kon de aanvaller naar de thee in de rust.

Ondanks het kwaliteitsverschil lukte het NAC niet om snel door te drukken in de tweede helft. Het niveau zakte steeds verder naar beneden en voor de meegereisde NAC-supporters was het een geluk dat er 1-2 op het bord stond. Mats Seuntjens probeerde daar 1-3 van te maken, maar zijn schot trof geen doel.

De wedstrijd kabbelde voort en alleen het minieme verschil in voorsprong zorgde voor spanning. Tien minuten voor tijd lag Luis Pedro ineens op de grond. Van Der Weg beweerde dat er een slaande beweging was gemaakt, maar de arbitrage gaf geen gehoor aan het verhaal van de verdediger. In de laatste minuut kopte Fortuna-doelman Kaya nog op de lat, maar zijn poging werd afgekeurd omdat er nog niet gefloten was.

Een noodzakelijke overwinning die snel vergeten moet worden in Breda. Het spel was alles behalve sprankelend, maar de broodnodige punten konden mee de bus in. Door die drie punten staat NAC nu op een zesde plaats in de Jupliler League. Vrijdag komt VVV-Venlo op bezoek. De Limburgers staan op dit moment met één punt meer dan NAC op de vijfde plaats.