Het Racketcentrum aan de Terheijdenseweg wordt in gereedheid gebracht voor de opvang van 250 vluchtelingen gedurende 72 uur.
Het Racketcentrum aan de Terheijdenseweg wordt in gereedheid gebracht voor de opvang van 250 vluchtelingen gedurende 72 uur. Wijnand Nijs

In de crisisopvang staan de tafels op het kunstgras (foto's)

Algemeen

BREDA - In het Racketcentrum aan de Terheijdenseweg is het een drukte van belang. Zo’n zestig medewerkers van de gemeente Breda zijn rond vier uur maandagmiddag bezig het sportcentrum in te richten voor de crisisopvang van zo’n 250 vluchtelingen.

Het is voor de medewerkers van de gemeente Breda even doorbijten vandaag. “Ik sta van drie tot twaalf op het rooster”, vertelt de medewerkster die registreert wie er allemaal aan het werk zijn. “En vanmorgen heb ik thuisgewerkt.” Ze zegt het met een lach. Ook in het stadskantoor zijn nog zo’n veertig mensen druk met de opvang. “Zo lang dat nodig is.”

Buiten staan extra toiletten klaar. In het sportcentrum wordt hard gewerkt en weinig gekletst. Op de voetbalveldjes sjouwen groepjes met tafels en stoelen. Twee veldjes worden omgebouwd tot zithoek. Het zachtverende nepgras geurt naar autoband.

Tegen de afscheiding met de gang staan enkele tientallen kliko’s. Na een kort overleg gaan ze de hal in. “Aan de linkerkant”, roept een van de medewerkers na. “Heb jij mijn plattegrond”, vraagt weer een ander aan de woordvoerster, die de pers een momentje toegang heeft verschaft tot de hal.

Links komen de mannen te slapen”, vertelt ze. “En rechts de vrouwen en kinderen.” Het is een dak boven het hoofd, maar luxe kun je het onderkomen voor de 250 vluchtelingen niet noemen. Oordoppen tegen de snurkers lijken geen overbodig bezit voor wie daadwerkelijk wil slapen tijdens de 72 uur dat ze in Breda zijn.

Eritreërs en Syriërs zijn het, ieder ongeveer de helft. “De Syriërs zijn vooral gezinnen”, vertelde wethouder en loco-burgemeester Alfred Arbouw maandag bij de persconferentie waarin hij de crisisopvang aankondigde.

Intussen is het bijna vijf uur. De bedden waarin de mensen de nacht kunnen doorbrengen zijn er nog niet. “Zes uur wordt dat”, aldus de voorlichtster. Ze moeten van defensie komen. Tegen die tijd zijn de vluchtelingen er ook. Met de bus uit het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze blijven 72 uur, dus tot donderdag 18.00 uur. “En maximaal nog 24 uur langer”, aldus de wethouder. Maar dat is alleen als in die drie dagen geen opvang is geregeld in een van de AZC’s in den lande.