Eerste bus vluchtelingen arriveert rond 18.30 uur bij het Racketcentrum.
Eerste bus vluchtelingen arriveert rond 18.30 uur bij het Racketcentrum. Perry Roovers/SQ Vision

Eerste bus vluchtelingen bij tijdelijke opvang Racketcentrum

Politiek

BREDA - Tegen half zeven maandagavond is de eerste bus met vluchtelingen aangekomen bij het Racketcentrum aan de Terheijdenseweg. In totaal 250 vluchtelingen mogen daar de komende 72 uur verblijven, in afwachting van een plek in een van de asielzoekerscentra in het land.

Breda is een van de plaatsen die de afgelopen tijd had aangeboden om wanneer nodig crisisopvang te verschaffen aan maximaal 250 vluchtelingen. Het stadsbestuur reageerde op een noodoproep van staatssecretaris Dijkhoff, namens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat voorzag dat de asielzoekers door krapte in de AZC's op straat zouden moeten verblijven.

De vraag van het COA kwam afgelopen zondag, vertelde wethouder en loco-burgemeester Alfred Arbouw maandag om 12.00 uur tijdens een persconferentie. Gelijktijdig werden buurtbewoners via een Breda Bericht - digitaal en fysiek - geïnformeerd over de opvang, die maximaal bedoeld is voor 72 uur opvang met maximaal nog eens 24 uur verlenging in hoge nood. In een extra vraag-antwoord met veelgestelde vragen (pdf) speelde de gemeente in op vragen van bewoners. Aangrenzende bedrijven werden maandag telefonisch op de hoogte gebracht.

Het Racketcentrum werd maandagmiddag in korte tijd omgebouwd naar noodopvanglocatie.