Bezoek van staatssecretaris Klaas Dijkhoff aan de crisisopvang aan de Terheijdenseweg.
Bezoek van staatssecretaris Klaas Dijkhoff aan de crisisopvang aan de Terheijdenseweg. Wijnand Nijs

Dijkhoff: 'Crisisopvang blijft nodig, het alternatief is geen opvang'

Politiek

BREDA - Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft dinsdagmiddag samen met wethouders Alfred Arbouw en Patrick van Lunteren de crisisopvang bij het Racketcentrum bezocht. Hij toonde zich onder de indruk van hoe Breda de opvang heeft georganiseerd. Breda vangt sinds maandagavond 18.00 uur 200 vluchtelingen op voor 72 uur. "Dat doen ze vakkundig."

Het is een bliksembezoek (foto's) aan de crisisopvang in zijn thuisstad. Het bezoek aan deze crisisopvang is de eerste keer voor hem. "Ik ben wel bij andere opvanglocaties geweest", zegt hij voordat hij samen met de verzamelde pers zijn entree maakt in het complex. Maar eerst maakt hij kennis met de uitbater en een aantal medewerkers. Dan baant het gezelschap zich een weg naar de hal, waar een kleine ruimte met hekken is afgezet. Daar mag de pers Dijkhoff bevragen en een blik werpen op de opvang.

De inrichting van de hal moest in een middag gebeuren. "Heel snel en kalm gedaan", oordeelt Dijkhoff. "Het ziet er netjes uit." Het gaat om noodopvang. "Die is nodig omdat we nog niet genoeg plekken hebben in AZC's. Tot nu toe lukt het om met dit soort voorzieningen opvang te bieden." 

Dat de instroom van vluchtelingen de afgelopen week wat afnam, neemt de noodzaak voor opvang als deze niet weg. Ook nieuwe AZC's zijn nodig, al is het om te voorkomen dat groepen zoals deze van crisisopvang naar crisisopvang moeten, zoals nu wel gebeurt. "Dat is niet ideaal, maar het alternatief is dat er geen plek is." Vandaar ook de vraag die Breda is gesteld om uit te kijken naar een plek voor een tweede AZC, naast de Boschpoort. 

Dijkhoffs partijgenoot Thierry Aartsen pleitte deze week voor 'stoere bestuurders' die het mogelijk zouden moeten maken om tijdelijke woonruimte te creƫren voor vluchtelingen. Op die manier zou de druk op de sociale huurmarkt moeten afnemen. "Daar heeft hij helemaal gelijk in. We zijn met de VNG en woningcorporaties in gesprek over hoe we dat zouden kunnen invullen", aldus Dijkhoff. "Het zou kunnen betekenen dat we andere eisen moeten stellen aan dergelijke woningen en dat we flexibel met de regels moeten omgaan."

Tijdens zijn bezoek was de staatssecretaris ook duidelijk over misstanden, die elders hebben plaatsgevonden. "Als iemand iets heeft misdaan dat strafbaar is, dan bestaat de kans dat hij zijn status verliest."  Hoe asielzoekers daar over denken? "Die zitten zelf ook niet te wachten op mensen die rotzooi willen trappen."

Wethouder Patrick van Lunteren heeft ook de kritiek gelezen en gehoord op de korte termijn waarop deze opvang is gerealiseerd. "Maar we proberen zo zorgvuldig mogelijk te communiceren. Het gaat om crisisopvang, net als een trein is gestrand en mensen moeten worden ondergebracht. Als zoiets gebeurt, is het crisis en moet het snel."

Kritiek van mensen die zeggen dat deze opvang vast voor veel langer is dan 72 uur, hoort hij aan. "Het is voor 72 uur, met mogelijk in het uiterste geval nog eens 24 uur uitloop. Ik begrijp de zorgen, maar net als bij de Boschpoort geldt wat ons betreft afspraak is afspraak."

En voorbij is het openbare deel van het bezoek. Dijkhoff blijft nog even. Samen met de wethouders maakt hij een ronde door centrum, uit het zicht van de camera's.