foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Tientallen huurders in Breda wacht huurverlaging

Economie

BREDA - Enkele tientallen Bredase huurders kunnen een huurverlaging tegemoet zien. Door een aanpassing in het puntensysteem waarmee de huurprijs wordt berekend, is het mogelijk dat sommige prijzen lager uitkomen dan op dit moment het geval is. Het betreft alleen sociale huurwoningen van de in Breda actieve corporaties AlleeWonen, WonenBreburg en Laurentius.

Het puntensysteem is een meetinstrument om de maximale aanvaardbare huurprijs te berekenen. Per 1 oktober worden daar een aantal dingen in gewijzigd. Zo gaat de WOZ-waarde meetellen met het bepalen van de huurprijs en wordt er niet meer gekeken naar de woonomgeving, hinderlijke situaties en de woonvorm. Andere criteria waar naar gekeken wordt zijn onder meer oppervlakte, sanitaire voorzieningen en het energielabel van de woning.

Bij Laurentius krijgen 27 woningen een andere puntenverdeling, aldus woordvoerster Eline van Boxtel. “Van al onze 6800 woningen in Breda is het maar een klein aantal. Wij zijn daar gelijk mee aan de slag gegaan en alle huurder die recht hebben op verlaging krijgen deze maand een brief toegestuurd.” Volgens Van Boxtel variëren de verlagingen tussen de €0,43 en de €30.

Ook de huurders van WonenBreburg ontvangen snel post van hun woningbouwvereniging. Ook daar gaat het om relatief weinig huurders. “Wij houden al vijftien jaar rekening met de WOZ-waarde in onze huurprijzen”, vertelt Eva Boon. De woordvoerster weet dat het om 137 woningen gaat in de gemeentes Breda en Tilburg. Boon: “Gemiddeld gaat het om een bedrag van 18 euro.” WonenBreburg bezit 9000 woningen in Breda.

Tonny van de Ven, voorzitter raad van bestuur van AlleeWonen, verwacht ook geen grote aantallen. “Wij zitten namelijk niet tegen de maximaal aanvaardbare huurprijs aan.” Van de 9500 woningen die AlleeWonen verhuurt in Breda, krijgen er slecht tientallen een andere verdeling van punten. “Het zal gaan om tientallen huurders.”

Volgens Van De Ven hoeven huurders die een hoger aantal punten krijgen toegeschreven niet bang te zijn voor een verhoging van de huur vanaf 1 oktober. “Dat zal pas gebeuren na een aantal jaar of als er een nieuwe huurder in de woning komt.”