Afbeelding

Onderzoek SP naar schoolzwemmen

Algemeen

BREDA - SP is deze week een onderzoek gestart naar schoolzwemmen. De ouders van leerlingen van de John F. Kennedy school waren de eerste die aan het onderzoek meededen.

De laatste jaren is door bezuinigingen in veel gemeenten het schoolzwemmen verdwenen. In Breda gebeurde dat in 2012. Het gevolg van de bezuiniging is dat kinderen uit gezinnen die het financieel krap hebben, steeds minder goed kunnen zwemmen. De SP gaf in februari 2014 al aan om werk te maken met de herinvoering van het schoolzwemmen.

In juli 2015 bleek uit antwoorden van het college op vragen uit de raad, dat er weer gekeken zou worden of in overleg met het onderwijs kansen zouden zijn om een deel van de uren voor bewegingsonderwijs in de vorm van schoolzwemmen om te zetten.

Om te voorkomen dat kinderen uit arme gezinnen helemaal geen zwemles konden volgen, werd de BredaPas als oplossing gevonden. Ouders die een BredaPas in bezit hebben kunnen gebruik maken van de Vangnetregeling, zwemles tegen een lager tarief. Volgens SP-raadslid Jamal El Kaddouri maakt er vrijwel niemand gebruik van deze pas. In 2013 maakte maar één ouder gebruik van de pas. “Wij gaan onderzoeken of ouders van het bestaan van de pas afweten en of er wel behoefte aan is.”

De enquête invullen kan via deze link