De halve marathon van de Singelloop.
De halve marathon van de Singelloop. Wijnand Nijs

Razende start breekt winnaar Langat op in race om record (foto's)

Sport

BREDA - Het was een start die te mooi leek om waar te zijn. Philip Langat en Felix Kandie gingen er als een speer vandoor op de halve marathon en koersten na drie, vier en vijf kilometer af op een tijd ver onder het uur.

Maar die start die te mooi leek om waar te zijn, was dat ook. Philip Langat liet na vijf kilometer ook zijn laatste kompaan achter zich en begon vervolgens aan een solo van bijna zeventien kilometer. Dat bleek te lang voor een tijd onder het uur. Na een razendsnelle doorkomst op tien kilometer, iets meer dan 28 minuten, kwam hij de befaamde man met de hamer tegen rond kilometer zeventien. 

Of het wijs was, om zo snel alleen de kop te pakken? "Ik wilde een tijd neerzetten", aldus de Keniaan na afloop. "Ik voelde me goed, had een lekker snelheid en ik besloot te gaan." Dat ging lange tijd goed, maar niet tot aan de streep op de Grote Markt. Daar bleef de tijd steken op 1.01.06. Daarmee was hij toch een halve minuut sneller dan Tsegay Tuemay uit Eritrea, die na 1.01.39 over de meet kwam. Nummer drie Okubay Tsegay volgde op 1.03.10 uur.