Afbeelding

40 van Breda zorgt voor kippenvel van begin tot eind

Sport

BREDA – De benen voelden vanochtend behoorlijk zwaar bij Jeroen Kok, maar dat is ook niet gek. Gisteren liep hij als 1 van de 55 deelnemers ‘de 40 van Breda’: alle afstanden in de singelloop op één dag. “Het was van begin tot het eind kippenvel.”

Van te voren was Kok bang of het organisatorisch allemaal goed zou verlopen. “Maar die angst was onnodig weet ik nu. Alles is ontzettend soepel gegaan.” De 55 deelnemers begonnen met de 5 kilometer. Vervolgens werden de 10 kilometer en de halve marathon gelopen. Als afsluiter stonden twee rondjes van de familieloop op het programma. “Telkens hadden we een half uur pauze en dat bleek ideaal te werken. Mensen konden wat drinken, zich even laten masseren en dan hadden we nog een kwartier om naar de start van het volgende onderdeel te lopen.”

Langs de kant was er enorm veel waardering voor het initiatief, merkte Kok. “We werden herkend door onze shirtjes en de grote heliumballonnen waar we mee liepen. Ook de speaker heeft tientallen keren verteld waar we mee bezig waren. De aanmoedigingen die we ontvingen zorgden voor kippenvel van begin tot eind.”

De zware beproeving viel Kok zwaarder dan hij had verwacht. “Na de vijf en de tien kilometer voelde ik me prima. Halverwege de halve marathon kreeg ik een enorme dip. De sproeiers die daar stonden opgesteld hebben me gered.”

Het meest trots is Kok op het feit dat iedereen de 40 uitgelopen heeft. “Dat is iets waar je van te voren alleen maar op mag hopen. Het was een mooi moment op met zijn alle voor de laatste keer over de finish te komen.” Er werd met het hardlopen geld ingezameld voor twee goede doelen. “Stichting MUS, dat zich inzet voor kinderen met het Syndroom van Usher en het project Driving Nurses van stichting FT Kilimanjaro. Zij willen er voor zorgen dat arme mensen toch medische zorg kunnen krijgen rondom de Kilimanjaro in Tanzania.” Meer dan 13.000 euro kwam er binnen.

Een klein groepje lopers en de organisatie is na afloop nog wat gaan drinken in de Beyerd. “Maar na twee biertjes wou iedereen wel naar huis. We hebben wel besloten om volgend jaar weer ‘de 40’ te organiseren." Meer informatie over de volgende editie is te vinden op de website van 'De 40 van Breda'.