De stripbeurs (28 februari en 1 maart) blijkt bij terugkeer in Breda een groot succes.
De stripbeurs (28 februari en 1 maart) blijkt bij terugkeer in Breda een groot succes. Perry Roovers

Ereplaats voor Douwe Dabbert op Stripfestival Breda

Cultuur

BREDA - Douwe Dabbert, de dwerg met de magische knapzak uit Donald Duck, bestaat 40 jaar. Vandaar dat het Stripfestival deze week met een aparte expositie aandacht besteedt aan de dwerg.

Het Stripfestival staat op het programma op 10 en 11 oktober in het Chassé Theater, maar woensdag opent Galerie Jan d'Art zijn deuren al voor de expositie over Douwe Dabbert. “Deze expositie neemt je mee door het artwork van de dwerg met de magische knapzak, getekend door Piet Wijn”, vertelt Rob van Bavel, organisator van het festival.

Ook hangen hier tekeningen van voor en na de hersenbloeding van de striptekenaar. “De een is getekend met rechts en bij de andere heeft hij zichzelf aangeleerd met links te tekenen. Het ziet er prachtig uit!”  In het Chassé Theater is eveneens een expositie over Douwe Dabbert met als thema ‘Wie is Douwe Dabbert’.

Deze expositie is niet het enige dat dit weekend te zien is. De Stripcultuurbeurs wordt uitgereikt door wethouder van cultuur Marianne de Bie. Maar ook uitgaveprimeurs ontbreken niet tijdens deze editie. Zo worden nieuwe delen van Paulus en Mol, Douwe Dabbert en Storm uitgegeven.

“Ook een nieuwe Dirkjan verschijnt misschien dit weekend”, onthult Van Bavel. Hoewel dit nog niet helemaal vaststaat, verwacht de organisatie dat het album wel al te zien is op het festival. “Het is dan vers van de pers laten we maar zeggen.”

Voor het wat jongere publiek is er ook een speurtocht. Door een zoektocht naar Stripfies, selfies van stripfiguren, kunnen er leuke stripboeken worden gewonnen.

Hoewel bij de vorige edities gold dat kinderen tot en met 12 jaar gratis waren, is dit nu verlegd naar 16 jaar. “Onder de 16 ben je kind. Daarna kan je zelf je kaartje kopen”, aldus Van Bavel.

Weekendkaarten van €12,50 kunnen alleen online verkregen worden. Ook kosten dagkaarten online €6,50 in plaats van €7,50.