Huppelende lampjes door het Mastbos tijdens de Nightrun. foto Janet Olde Wolbers
Huppelende lampjes door het Mastbos tijdens de Nightrun. foto Janet Olde Wolbers

Run op lampjesrun door donker Mastbos

Sport

BREDA - 1100 hardlopers met een lampje op hun hoofd rennen op 27 december door het Mastbos in Breda. Hardloopzaak Runnersworld houdt voor de vijfde keer een Night Run van 7,5 kilometer. "Inmiddels worden de runs overal georganiseerd, maar Breda is verreweg de grootste", vertelt Janneke Luitjes van Runnersworld Breda.

Dat er op 27 december 1100 lopers meedoen staat al bijna vast. "Want meer mogen er ook niet mee doen van de boswachter, maar interesse is er genoeg", weet Luitjes. "Elk jaar moeten we wel mensen teleurstellen." Het gaat op derde kerstdag niet om de snelheid of wie er eerste wordt. "Het is echt een fun-loop, puur om het plezier."

Heel even leek het er op dat er een ander parcours gekozen moest worden voor deze editie, maar ook dit jaar gaat de route weer door het bos. "Staatsbosbeheer vond het vervelend voor de dieren en de overige natuur. Als tegenprestatie hebben we besloten een deel van het inschrijfgeld te doneren aan hen." Winst maakt Runnersworld er niet op. "Lampjes, een DJ, fakkels langs de route en de donatie aan Staatsbosbeheer. Als wij quitte draaien zijn we al lang tevreden."

Vijf jaar geleden vond Berry Snoeren, eigenaar van Runnersworld Breda, het tijd voor iets nieuws. Luitjes: "Er waren al zo veel evenementen toen, maar dit bestond nog niet. Bij de eerste editie deden er al meer dan 200 lopers mee." Breda was de eerste stad waar Runnersworld een Night Run organiseerde, maar inmiddels wordt er bij elk filiaal in Nederland een route uitgestippeld. "Maar nergens doen er zo veel mensen mee als in Breda. In de rest van Nederland zijn er filialen met 70 tot 100 deelnemers."

Lopen in het donker kan leiden tot ongelukken, maar daar heeft de organisatie iets op bedacht. "Iedereen krijgt een lamp op zijn hoofd en alle lichtjes bij elkaar zorgen voor genoeg verlichting", aldus Luitjes. "Verder wordt de route met lichtgevende pijlen gemarkeerd en we lopen vooral over de brede paden."

Of het nou derde kerstdag is of niet, volgens Luitjes is de inschrijving weer zo vol. "Het is altijd de laatste zondag van het jaar. Nu al staat de teller qua inschrijvingen op 250 en dat is pas na een paar dagen." Wie ook wil rennen door een donker Mastbos moet er dus snel bij zijn.