Logo bredavandaag.nl
HSL bij Prinsenbeek
HSL bij Prinsenbeek (Guido van der Kroef)

Geen Gehoor naar rechter om extra maatregelen HSL-geluid af te dwingen

BREDA - Stichting Geen Gehoor HSL-Zuid stapt naar de rechter om extra maatregelen af te dwingen tegen de geluidsoverlast die 61 bewoners rond Breda ervaren. Dat kondigt voorzitter Floris van de Vooren aan. 


Wethouder Paul de Beer (D66, duurzaamheid) maakte maandag bekend dat Breda alsnog wordt meegenomen in de aanpak van het treinlawaai. Breda krijgt voor 2,5 miljoen euro aan maatregelen. Met dat geld kan (een deel) van het glazen geluidsscherm geluidsabsorberend gemaakt worden, is de verwachting. De Beer toonde zich maandag tevreden met het feit dat er geld komt voor het Bredase deel van de HSL. "Maar wij zijn dat dus niet", aldus Van de Vooren. "Het valt me ook tegen dat hij dat wel is."

De voorzitter van de stichting geeft aan dat er volgens hun op een foutieve manier naar de overlast wordt gekeken. "De norm voor geluidsbelasting ligt bij deze huizen niet op 57dB zoals dat hoort, maar bijvoorbeeld op 64", aldus Van de Vooren. En door aanpassing van de norm, wordt deze dus ook niet, of slechts in enkele gevallen, overschreden, betoogt hij.

"Vandaar dat wij juridische stappen voorbereiden tegen de minister, de Staat der Nederlanden of beide", aldus de preses. "Daarvoor hebben wij een in milieurecht gespecialiseerde advocaat in de arm genomen."  Volgens hem is een gang naar de rechter noodzakelijk. "Wij hebben te weinig aan de politiek."  FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief