Afbeelding
Tessa Gorissen

Wie laat het 80 jaar oude café-biljart voortleven?

Economie

BREDA – Verscheidene biljarters staan rond de tafel, aan de bar zitten de vaste klanten van het café. Maar niet voor lang meer: Café Happy Days staat na acht jaar  te koop. Eigenares Marion Van der Linden - Aben en haar man Martien hebben het authentieke café-biljart te koop gezet. “Ik zal het wel gaan missen.” 

Het café bestaat al bijna 100 jaar. Onder veel ouderen staat het nog steeds bekend als 'Het Boerke', anderen kennen het als Jerommeke. Maar sinds bijna acht jaar heeft het café zijn naam veranderd en kent inmiddels ook de jongere generatie het als het bruine café 'Happy Days'. Het interieur is in al die jaren maar weinig veranderd: de oude bar bestaat al sinds 1930 en de enkele statafels, de lambrisering en zitmeubels zijn ook nog in de oude stijl. Achterin het café staat het biljart. Samen met de bar en de juke-box is dit het pronkstuk van Happy Days. 

Sinds februari staat het café te koop en zijn al enkelen geweest die interesse hadden in het café, maar zonder resultaat. Nog altijd staat Marion met een lach op haar gezicht achter de bar. “Ik had verwacht dat het al veel eerder verkocht zou zijn”, begint ze haar verhaal. Maar de banken werken niet mee: de horeca vinden ze een risico en banken durven niet goed over de streep te gaan. “Ik denk dat dit de voornaamste reden is dat het café nog altijd in ons bezit is.” 

Omdat er weinig uitgaansmogelijkheden zijn voor de ouderen hadden Marion en Martien het er al vaker over gehad om hun eigen café te beginnen. "Toen dit op ons pad kwam, zijn we er gewoon voor gegaan”, vertelt de eigenaresse over de begintijd. Samen met haar zoon Mitchel bouwden ze binnen een korte tijd hun vaste klantenkring verder op, zoals meerdere biljartclubs, die hun weg naar Happy Days vonden. Twee avonden per week gaan de biljarters er van acquit. Maar ook verscheidene feestjes, een karaoke-avond en bandjes trekken de nodige bezoekers. “Hiervan moeten we het toch een beetje hebben. We zitten in een zijstraat, waardoor veel mensen ons niet goed kunnen zien." 

Naast de feestjes, bandjes en biljarters zijn er ook veel vaste klanten. Met foto's aan de wand van meerdere generaties, de ouderwetse bar en het vriendelijke personeel voelt dit stamcafé voor velen aan als thuis. “Ook voor mij is het een tweede huis. Het voelt hier goed en vertrouwd”, vertelt Marion. De mannen aan de bar knikken instemmend. “Wij komen hier elke week en kennen iedereen”, zegt een van de mannen. “Het is gewoon een gezellig café, waarbij iedereen ook gelijk welkom is.” Het is volgens de gasten deze dinsdag het enige echte bruine café-biljart in de binnenstad. "We hopen dat dat zo blijft." 

Of de bar, het biljart en de sfeer zo blijven is natuurlijk maar de vraag. Een koper kan ook zomaar andere plannen hebben. Potentiële nieuwe uitbaters spraken al over een dart- of feestcafé, maar ook de eigenaresse hoopt dat de toekomstige eigenaren het café laten zoals het is. “Als de kopers een ander plan hebben, zullen wij het ook verkopen, maar ik zal het wel heel jammer vinden.”  

Terwijl Marion nog een aantal biertjes tapt, staat er een groepje mannen te biljarten. Het is een van de biljartclubs uit de omgeving, die in hun vrije tijd graag oefenen in dit café. De mannen gaan helemaal op in hun spel, maar tijd om een biertje en koffie te bestellen is er wel en Marion verlaat haar plek achter de bar. “Ze zijn hier vaak. Ook zij zien dit café als hun thuis en willen niet dat het originele idee verdwijnt.” 

Na enige tijd is het duidelijk dat ze nog niet volledig afscheid kan nemen van het café. “Ik zal het stiekem wel gaan missen. Maar ik ben ondertussen 60 jaar, het is mooi geweest. Ik wil gaan genieten van het leven.” Al staat de deur op een kier. "Misschien kan ik altijd nog wel een handje toesteken."