Afbeelding
Guido van der Kroef

Wat is een stad zonder flexplekken?

Column

Guido van der Kroef bekijkt Breda met andere ogen. Hoe wordt de stad gebruikt en welke invloed hebben gebouwen en straten op de bewoners. In deze aflevering: flexplekken. 

Of het nu te danken is aan de aanwezigheid van veel zelfstandigen of aan de tijdgeest, flexplekken doen het tegenwoordig goed. Vooral in combinatie met horeca. De aanwezigheid van creatievelingen in een stad zou volgens sommige onderzoekers ook een goede stimulans voor flexplek en horeca zijn. Breda is in ieder geval een luxe flexplek rijker in het Chassétheater, boven de horecagelegenheid, ‘Front’, die aan de voorzijde van het theater ligt en overdag gesloten is. Binnen het theater is er daarentegen is een nieuwe horecagelegenheid bijgekomen, ‘Gerecht’, waar drank en eten te krijgen zijn. Ook is er daar altijd iemand aanwezig om flexwerkers van raad en daad te voorzien.

Om de flexplekken te bereiken moet je de trap op, waar een luxe lichte ruimte met rode boventonen de bezoekers verwelkomt. Wifi en de nodige aansluitingen zijn aanwezig, maar wie graag met wifi op een andere plek in het theater aan de slag wil, kan dat overdag ook doen. Mooi meegenomen: de aantrekkelijk entourage is geheel gratis. Maandagmiddag 12 oktober wordt de flexwerkruimte officieel geopend. De eerste indruk mag er zijn, ook omdat er plenty ruimte is om anderen te ontmoeten, ook buiten de flexruimte. Het theater zelf spreekt van een ‘flexibele werk- en ontmoetingsplek’.

Voor de spreiding van de flexwerkmogelijkheden in de stad is het een mooi gegeven dat er buiten het centrum een interessante flexwerkmogelijkheid gerealiseerd is die op de koop toe een connectie met de wereld van het theater heeft. Het succes zal uiteraard moeten blijken. Want flexplekken worden gemaakt door de mensen die er komen.

De ontwikkeling van horeca en flexwerkplekken wordt er in Breda in ieder geval steeds interessanter op. Compacte plaatsen waar gewerkt, gewoond en geleefd wordt zijn goed voor de leefbaarheid van de stad. Het feit dat op relatief dode punten - het theater was overdag door de week niet echt een bron van bruisende activiteit - nieuwe initiatieven ontstaan, doet vrolijk stemmen. En nog verheugender is het gegeven dat de levendigheid op meer plaatsen in Breda een sprong voorwaarts maakt. Dat de flexplek en zijn bezoekers daarin een rol van betekenis spelen, had jaren geleden niemand kunnen verzinnen. Behalve die creatieve flexplekwerkers zelf misschien.

Guido van der Kroef is fotograaf, schrijver en psycholoog. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor de wisselwerking tussen mens en omgeving.