Een van de muurschilderingen van het Graphic Design Festival
Een van de muurschilderingen van het Graphic Design Festival Tessa Gorissen

Blind Walls Gallery moet muren Breda weer aanzien geven

Cultuur

BREDA - In Breda zijn in een korte tijd veel muurschilderingen verschenen. Ze zijn onderdeel van de Blind Walls Gallery van het Graphic Design Festival. Vrijdagmiddag werden de muren officieel gepresenteerd, samen met een website en plattegrond. Maar wat is nou eigenlijk waar te zien?

Eerder stond de schildering van kunstenaar Findac al in de schijnwerpers. Een enorme Geisha prijkt sinds begin september op de zijmuur van Neri Sushi. Een passende schildering voor deze locatie, waarmee een voorschot werd genomen op de Blind Walls Gallery.

De opening van de Blind Walls Gallery begint met de geschiedenis van Breda, waarbij de stad nog werd omringd door muren. Deze muren verdwenen langzaam. “Van aanzien, naar niet om aan te zien”, zegt Dennis Elbers van Graphic Design Festival als er plaatjes verschijnen van muren vol graffiti. En dat is nou juist waar dit project om draait: aanzien geven aan Breda.

Dan begint de rondleiding en het verhaal van Elbers in de stad. Langs de verschillende muurschilderingen, die de stad langzaam weer een goede uitstraling geven. Veel van deze kunstwerken zijn ‘s nachts geschilderd. “Ik voelde me soms net een schildersbaas die langs iedereen moest gaan om te kijken of het wel goed ging”, vertelt Elbers.

De Nederlander Rick Berkelmans heeft onder zijn artiestennaam Hedof een muurschildering op de keet van de Nieuwe Prinsenkade gemaakt. De rustige kleuren beelden een meerdere personen uit. Ook op Molsparking is een schildering van hem te zien. De koning en koningin staan samen met een sabeltandtijger in verschillende kleuren getekend. “Ik heb bijna alle lijnen geschilderd met een make-upkwastje van de HEMA”, grapt Berkelmans zodra de genodigden van de opening bij zijn kunstwerk staan.

Een andere schildering, waar de rondleiding niet langs gaat, staat op de bouwschutting in de Veemarktstraat. Deze is van de Braziliaan Cranio. Dit tijdelijke kunstwerk bestaat uit verscheidene blauwe mannetjes, die na de bouw van de Gasthuyspoort weer verdwijnen. Jammer, want het Graphic Design Festival wil de verzameling juist alleen maar groter maken.

Als je de Veemarktstraat uitloopt, kom je bij een andere gigantische schildering: de eenden op Vlaszak. Deze zijn gemaakt door de Bredase Zenk One. Vanuit een erg schematische tekening zijn de eenden langzaam tot leven gekomen. Mensen die op de bus staan te wachten kunnen nog een tijdje genieten van dit kunstwerk: de eenden gaan pas na de bouw van Vlaszak weg.

Ook de omgeving van Molsparking is gesierd door muurschilderingen. Zowel op het parkeerterrein zelf als in de zijstraten komen zowel felle als pastelkleuren je tegemoet. Deze schilderingen zijn door verschillende artiesten gemaakt, waaronder Jeff Canham, Johan Moorman, Steve Espo Powers en Mike Perry. “Ieder kunstwerk beeldt wel iets van de geschiedenis van het parkeerterrein uit. Zo staan er schilderingen ter nagedachtenis aan slachtoffers van de pest, de oprichting van Sint Joost en een schildering over de militaire achtergrond”, vertelt Elbers.

Steeds meer kunstenaars en ontwerpers bieden zichzelf aan aan het festival om een muur te schilderen. Aan kunstenaars geen tekort, maar aan muren wel. “We wachten nog op goedkeuring van enkele eigenaren. Daarna kunnen we weer verder”, aldus Elbers. En met de opening van het laatste kunstwerk, van ontwerper Aron Vellekoop Leon in de Concordiastraat, wordt de rondleiding geëindigd.

Naast bovengenoemde kunstwerken zijn er nog veel meer te vinden in de binnenstad van Breda. Kijk op de kaart voor meer informatie over de locaties en kunstwerken.