Afbeelding
Smakelijk Breda

Smakelijk Breda: Kaasfondue bij Wijnbar Dames Pellens

Blog

Foodblogger Dex Bos neemt voor Smakelijke Breda al meer dan een jaar wekelijks de proef op de som bij de Bredase horeca. Lunch, diner of zelfs ontbijt, Bos test de kaart. BredaVandaag plaatst wekelijks een blog. Deze week: kaasfundue bij Wijnbar Dames Pellens. 

Een plek waar je lekkere wijnen drinkt, is wijnbar Dames Pellens in de Boschstraat. Dames Pellens is de eerste wijnbar in Breda en heeft tientallen mooie wijnen in huis. Bovendien heeft Dames Pellens naast een wijnbar ook een wijnkoperij aan de Graaf Hendrik III laan met een uitgebreid assortiment.

Bij Dames Pellens kun je borrelen op niveau, bijvoorbeeld met de assorti waar ik eerder een foodblog over schreef. Wanneer de temperaturen dalen en de herfst begint, start Dames Pellens elk jaar met een kaasfondue (29,50 euro). Er zijn maar weinig plekken in Breda waar je kunt kaasfonduen en daarom is het extra leuk om dit eens onder de aandacht te brengen. Het is een gezellig en bourgondisch gerecht voor de kaasliefhebber!

Dames Pellens gebruikt voor het kaasfondue de kaas Vacherin Mont d’Or, genoemd naar een berg in de Jura die op de Zwitsers-Franse grens ligt. Het bijzondere aan de kaas is dat deze van rauwe wintermelk wordt gemaakt. De productie van de kaas loopt van augustus tot maart en de verkoop start eind september. Om elke kaas is een reep dennen- of sparrenschors gewikkeld, zoals je ook op de foto’s ziet.

Als de kaas uit de oven komt heeft is hij zacht van binnen met een krokante bovenlaag. De kaas heeft een melkachtige geur. Bij het ruiken denk je dat het een zware kaas is, maar dat valt gelukkig mee. Hij heeft daarentegen wel een volle en licht zoete smaak. Mede dankzij het hout ruik en proef je de herfst. Bij de kaas krijg je bruin brood, paprika, wortel, gegrilde aubergine en in kruiden gebakken champignons. Laatstgenoemde is mijn favoriet om te dippen in de warme kaas.

We zijn in een wijnbar dus mogen goede wijnen niet ontbreken bij het kaasfonduen. Op bovenstaande foto zie je de Cuvée Odyssée (6 euro), een zachte frisse witte wijn (100% Chardonnay) en ideaal in combinatie met Vacherin Mont d’Or. Deze wijn importeert Dames Pellens zelf bij Château Rives-Blanques in Limoux, gerund door een Nederlands echtpaar. Hoewel ik niet zo van de Chardonnay ben, drinkt deze wijn zeer soepel. Dat kan ik ook zeggen van de Etiënne de Loury Sancerre (7,50 euro), een frisse bloemige Sauvignon Blanc en mijn favoriet van de avond.

Conclusie
De kaasfondue bij Dames Pellens is een gezellige borrelhap. Het gerecht is geschikt voor 2 (tot 3) personen en tevens mogelijk als avondeten met bijvoorbeeld vooraf een salade of assorti. In combinatie met de mooie wijnen van Dames Pellens is het een ideaal gerecht tijdens de wintermaanden!

Dex Bos
Smakelijk Breda is een onafhankelijk journalistiek platform dat samenwerkt met een selectie horecazaken die op geen enkele wijze inspraak hebben op de inhoud van foodblogs.