Amphia artist impressie van de nieuwbouw zoals die in 2019 gereed moet zijn.
Amphia artist impressie van de nieuwbouw zoals die in 2019 gereed moet zijn.

Nieuw wegenplan rond Amphia kost 8 miljoen

Algemeen

BREDA - De infrastructuur rondom het Amphia ziekenhuis aan de Molengracht wordt aangepast vanwege de uitbreiding van het ziekenhuis. Wanneer de werkzaamheden van start gaan, is nog niet duidelijk. Het ziekenhuis blijft gedurende de veranderingen open.  

Het definitieve ontwerp van de infrastructuur is op 7 oktober vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Breda. Dit ontwerp is in het verlengde van de afspraken over de uitbreiding van het ziekenhuis. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaan veranderingen aan de openbare ruimte ongeveer 8 miljoen euro kosten. Daarvan zijn 5 miljoen euro voor rekening van het Amphia ziekenhuis.

Volgens Boaz Adank, wethouder van mobiliteit, moet een ziekenhuis te allen tijde goed bereikbaar zijn. “De uitbreiding van het ziekenhuis vraagt ook om een aanpassing van de infrastructuur”, meldt hij. Daarom is de gemeente in overleg met het ziekenhuis over de eventuele mogelijkheden. “Het ziekenhuis blijft open. We gaan de werkzaamheden gefaseerd uitvoeren, zodat het ziekenhuis bereikbaar blijft”, aldus de gemeente.

Wanneer de verbouwing en nieuwbouw van het ziekenhuis van start gaan, kan het Amphia ziekenhuis nog niet zeggen. “Pas als de financiering rond is, wordt er ook meer duidelijk over de planning en start van de nieuwbouw. Achter de schermen werken we overigens gewoon hard door”, meldt Judith Jansen, manager communicatie van het ziekenhuis. “De gesprekken met de gemeente verlopen constructief en we hopen hierover binnenkort meer te kunnen vertellen.” Wel staat de heropening gepland voor 2019.

In het ontwerp staat onder andere de uitbreiding van de parkeergelegenheid. Daarnaast komen aan beide kanten van de straat nieuwe gebouwen te staan. Het grootste parkeergebouw telt 900 plaatsen en komt op het voormalige terrein van Jeka te liggen. Ook komt er een nieuwe weg tussen de Hogeschoollaan en de Verlengde Poolseweg. Daarbij past de gemeente ook de op- en afritten met de Zuidelijke Rondweg en de kruisingen van de Claudius Prinsenlaan met Bijster en Molengracht aan. “Er komen extra rijstroken, waardoor de Molengracht beter bereikbaar is”, vertelt de woordvoerder van de gemeente. Ook nieuwe fietspaden kunnen niet ontbreken.