Nanny Scholten en Marion Pluimes.
Nanny Scholten en Marion Pluimes. Tessa Gorissen

Breda krijgt vegetarisch-biologisch restaurant in Wilhelminastraat

Economie

BREDA - Voor vegetarisch en biologisch eten komt steeds meer aandacht. Desondanks kan een vegetariër in veel restaurants slechts ‘kiezen’ uit een enkel gerecht. Dat moet anders, besloten Marion Pluimes en Nanny Scholten. Zij beginnen restaurant ‘LOFF’. “We willen gewoon lekker koken!”  

Het idee begon bij Marion Pluimes na het sluiten van het vegetarische restaurant ‘Korenbloem’ in 1993. In die tussentijd had ze nog enkele projecten, waaronder een huiskamerrestaurant. “Dit was een hoop gesjouw. Eerst thuis, daarna op een andere locatie”, vertelt Pluimes.  

In diezelfde tijd hadden Scholten en Pluimes al eens eerder plannen gemaakt. Dat leidde tot nu toe niet tot een restaurant. In juni kwam het telefoontje dat het verlangen van Pluimes werkelijkheid maakte. “Nanny belde mij. ‘Ik ga nu een restaurant beginnen. Heb je koks voor me?’ en ik reageerde gelijk vol enthousiasme. Ik wil zelf koken!”  

Pluimes zocht al langer iemand voor de ‘voorkant’, dus dit was hun kans om hun krachten te bundelen. “Ik dacht bij mezelf: ik ga het nu doen, anders ben ik te oud”, roept Scholten vol enthousiasme. “Er is in Breda niet veel keus, dus het was ook vooral vanuit onze eigen behoefte.” En waarom ook biologisch? “Het is gezonder voor de aarde en de mens”, antwoordt Scholten. “We gingen bij elkaar zitten met lijstjes. Onze visie bleek overeen te komen en we vulden elkaar aan. We kunnen onze sterke kanten bundelen.” 

Sinds dat telefoontje in juni is het in vogelvlucht gegaan. In de Wilhelminastraat op nummer 15 werd een locatie gevonden. De bouwvergunning voor een aanbouw en een glazen pui ligt ondertussen bij de gemeente. We hebben plek voor 60 gasten binnen en 60 gasten buiten op het terras.” Vanwege de bomen en planten krijgen mensen volgens de twee eigenaressen niet het idee dat je midden in de binnenstad zit.  

Foto: Ruud van Dijck

In maart of april staat de opening gepland. Nu al zijn er veel geïnteresseerden. “Als we afgaan op het aantal mensen dat naar onze opening wil komen hebben we al een wachtlijst”, vertelt Pluimes. Vooral het concept van het restaurant trekt veel mensen: een buffet, waarbij je betaalt per gewicht. “We zijn betaalbaar vergeleken met de meeste restaurants”, voegt Scholten toe.  

Het restaurant serveert vegetarische en biologische gerechten, maar niet alleen vegetariërs of veganisten zijn welkom. “Ook mensen die voor een keer anders willen eten kunnen bij ons terecht. Omdat het een buffet is, missen de mensen het vlees eigenlijk niet.” Ook wordt alles zelf gemaakt in de keuken. “Geen kant en klaar producten en dagvers”, meldt Pluimes. 

Voordat het restaurant geopend wordt, worden er nog enkele proefavonden gedraaid in Het Hijgend Hert. De volgende is 13 november. “We krijgen veel positieve reacties. Je merkt dat biologisch eten steeds meer wordt gewaardeerd.”

Foto: Ruud van Dijck