NAC speelt met 1-1 gelijk tegen Excelsior. Deze wedstrijd betekende voor Jelle ten Rouwelaar een record: 205 wedstrijden achtereen in de eredivisie.
NAC speelt met 1-1 gelijk tegen Excelsior. Deze wedstrijd betekende voor Jelle ten Rouwelaar een record: 205 wedstrijden achtereen in de eredivisie. Peter Visser

NAC en Sparta-fans houden herinneringen aan Andro Knel levend

NAC

BREDA – Sinds 7 juni 1989 hebben de supporters van NAC en Sparta een speciale band. Op die dag overleed Andro Knel bij de SLM-ramp. De verdediger die voor beide clubs actief was is sinds die dag een cultheld en de basis van de speciale vriendschap, vertelt Leon Deckers van Breda Loco’s.

Voorafgaand aan de wedstrijd NAC-Sparta deze vrijdagavond (20.00 uur)  wordt het druk voor café Beatrix. Naast de vaste groep NAC-supporters die daar een biertje drinkt voor de aftrap, zijn de Spartanen die de wedstrijd bezoeken namelijk ook uitgenodigd. “Normaal gesproken wordt er altijd een wedstrijd tussen supportersgroepen georganiseerd, maar omdat we nu op de vrijdag spelen was dat niet te doen”, zegt Deckers. Zo waren er weinig clubs waar de wedstrijd gespeeld kon worden en is het lastig om in de middag supporters te vinden.

Traditiegetrouw krijgt de winnaar van dat duel de Andro Knel Bokaal mee naar huis. “De afgelopen edities heeft NAC de beker gewonnen, maar het wordt steeds spannender”, vertelt Deckers.  Winnen is leuk, maar niet het belangrijkste. “Het gaat natuurlijk om de vriendschap in stand houden en het herdenken van Knel. De mensen die hem daadwerkelijk hebben zien spelen is misschien op een hand te tellen, maar toch merk je dat er zowel bij NAC als Sparta mensen zijn die het belangrijk vinden dat dit wordt voortgezet.”

Deckers weet dat het bij NAC sowieso traditie is om overleden spelers te eren. ”Denk ook aan Ferry van Vliet en Dominque Diroux. Elke wedstrijden hangen er nog spandoeken ter nagedachtenis aan deze jongens in het Rat Verlegh Stadion.”

In de afgelopen jaren speelden NAC en Sparta op een ander niveau, maar toch ging de wedstrijd vaak wel door. “Want in de voorbereiding ontmoeten de teams elkaar wel vaak.” Beide supportersgroepen zetten nu alles op alles om de wedstrijd bij de return in Rotterdam door te laten gaan. “Het zou toch zonde zijn dat als we een keer in dezelfde competitie spelen de wedstrijd niet door kan gaan.”