NAC verliest met 0-1 van VVV, vridag 2 oktober 2015.
NAC verliest met 0-1 van VVV, vridag 2 oktober 2015. Peter Visser

Nieuwe NAC-captain Ars: ‘Ook als aanvoerder voorop in de strijd’

NAC

BREDA - Sjoerd Ars is deze week door trainer Marinus Dijkhuizen aangewezen als eerste aanvoerder. “Ik ga me niet ineens anders gedragen omdat ik die band om mijn arm heb. Ik blijf mezelf.”

Was je verrast door de vraag van de trainer?
“Niet dat er wat ging gebeuren. Bij zijn aantreden had de trainer al gezegd dat hij de kat uit de boom zou gaan kijken en daarna een aantal zaken zou gaan wijzigen. Het aanvoerderschap was daar een van.”

Dijkhuizen gaf aan in je een natuurlijke leider te zien, die met veel bevlogenheid mensen voor zich weten te winnen. Heeft hij dat ook zo aan jou gezegd?
“Niet direct zo. Hij heeft aangegeven dat ik in zijn optiek pas bij het beeld dat hij heeft van een aanvoerder. Hij vroeg of ik daarvoor openstond.”

En dat was zo. Was je al eerder aanvoerder?
“Toen ik 23 of 24 was, in mijn periode bij RBC.”  

Op welke manier moet je het aanvoerderschap invullen?
“Hij ziet een aanvoerder als verbindende schakel tussen trainer en spelersgroep, die ook verwoordt wat er leeft in de spelersgroep en zorgt voor feedback. Een aanvoerder moet een voortrekkersrol hebben.”

“Voor mijzelf verandert er niet zoveel. Ik blijf mezelf en daarin geef ik altijd het maximale, dat eis ik van mezelf maar ook van anderen en die probeer ik daarin dus mee te trekken.”

“Het aanvoerderschap brengt wat extra verantwoordelijkheden met zich mee, en je moet wat vaker interviews geven. Aan de andere kant, ik ben toch al iemand die zijn verantwoordelijkheid neemt. Het is niet ineens dat ik dat anders doe omdat ik die band om mijn arm heb.”

Hoe heb je de eerste maanden in Breda ervaren? Tegenvallende en wisselende resultaten, een ontslagen trainer?
“Los van die feiten heb ik het goed naar mijn zin. Ik wist dat NAC een heel gezellige en leuke club was, maar pas als je er zelf speelt merk je hoe het leeft in Breda. Dan merk je ook dat het een echte volksclub is. Daar hoort emotie bij, die soms wat doorslaat in het negatieve. Maar zodra het goed gaat, slaat dat ook meteen weer de andere kant op. Dat soort emotie bij een club daar hou ik wel erg van.”

Hoe zie je de rest van het seizoen?
“Wij moeten ons in het veld voor de volle 100% geven, als je dan punten laat liggen, is daar begrip voor. Uiteindelijk moeten we zorgen dat je allemaal hetzelfde doel hebt. Daarin heb je als aanvoerder ook de taak om het teamproces te bewaken.”

“Als we de lijn van de afgelopen weken doortrekken en de ondergrens optrekken, dan zijn we een ploeg die lastig te verslaan is. Ik verwacht dat we meestrijden om de bovenste plaatsen, dat zijn we ook aan onze stand verplicht.”

Door de promotie van afgelopen jaar met N.E.C. weet je wat er komt kijken om dat doel te bereiken. Helpt dat?
“Je loopt al wat langer mee. Ik heb beide kanten van de medaille meegemaakt. Het voordeel is dat je spelers kunt sturen met die ervaring. Ook dat je er zelf alles aan moet doen om beter te worden. Sommige spelers hebben dat van zichzelf, bij anderen valt het kwartje later. Als voetballer denk je al snel dat je er alles voor over hebt, maar vaak blijkt dat je wel wat meer kunt doen. Dat heb ik ook ervaren.”

Geef eens een voorbeeld.
“Je voeding. Ik was nooit met specifieke voeding bezig, net als met krachttraining. Dat deed ik wel, maar nu meer gericht op het voetbal. Dat vertel ik ook de jonge jongens, zoals ik ze er ook op wijs dat ze soms best wat extra’s kunnen doen, zeker als ze eens een keer net naast de boot vallen. Blijf eens wat langer op het veld, train eens wat extra, trap wat extra ballen.”