Afbeelding
Tessa Gorissen

Op zoek naar het succes van Café De Beyerd

Economie

BREDA - Weer is café De Beyerd te vinden in de Café Top 100 van het blad Misset Horeca. Dit jaar op de zesde plaats. Maar wat maakt De Beyerd zo speciaal? 

De Beyerd heeft zijn naam te danken aan het cultureel centrum ‘De Beyerd’, die naast het café gevestigd was. Al sinds het begin van het bestaan importeerde oud-eigenaar Piet de Jongh speciaalbiertjes uit België naar Breda. Hij wordt daarom ook de ‘pionier van het speciaalbier’ genoemd. Langzaam groeide het café uit tot het biercafé dat het nu is.

Bij binnenkomst zijn verschillende tafeltjes bezet. In eerste oogopslag lijkt het een familiecafé. Een klein kindje zit geboeid te kijken naar wat er om hem heen gebeurt en de moeder houdt hem nauwlettend in de gaten. Maar al snel blijkt het niet zo te zijn: het is een echt biercafé, met ruim 130 biertjes van de fles en ongeveer 14 bieren op tap. Enkele tafels zitten dan ook vol met bierliefhebbers, die het ene na het andere biertje uitproberen. 

Mikel en Orson, de zonen van De Jongh, hadden duidelijk dezelfde ambities met het café. De grote hoeveelheid bier is gebleven. Wel voegden zij een restaurant toe, waarin alle gerechten worden bereid met bier. Ook de muren hangen vol met posters van bierbrouwerijen en staan er bierflesjes en boeken. Dezelfde posters zijn ook in het café terug te vinden, inclusief foto's van het vroegere Breda.

Ook is er een echte stamtafel, waarin mannen van rond de 70 jaar zitten te kaarten. Achter in de hoek staat een pooltafel, waar ook een potje wordt gespeeld. Aan beide kanten klinkt geregeld de vraag naar het bekende Drie Hoefijzers Klassiek. “Het is een gezellig café en ik kom er geregeld om een biertje te drinken”, vertelt een van de stamgasten.

De gezelligheid van het café zijn de gesprekken die op gang komen zodra iemand over een speciaalbiertje begint. Het gesprek van de dinsdagmiddag: de 'Inferno' van de onlangs afgebrande brouwerij 'Hof ten Dormaal'. "Het biertje is gebrouwen uit de drie overgebleven bieren na de brand en is maar in beperkte oplage te krijgen", meldt een van de barmannen aan een gast die duidelijk geïnteresseerd is. De man hangt aan de lippen van de barman. Ook een man achter in de hoek van de bar mengt zich in het gesprek. Iedereen heeft zijn eigen mening over het speciaalbiertje.

De rest van het personeel mengt zich gemakkelijk in het gesprek als het om bier gaat en het blijkt al snel dat iedereen er veel van af weet. Het ene na het andere biertje wordt tevoorschijn gehaald en iedereen heeft zijn favoriet. "Gelukkig maar dat er zoveel soorten bier bestaan. Nu is er voor ieder wat wils", zegt Joppe de Bres, bierbrouwer van De Beyerd.

Sinds enkele jaren heeft De Beyerd ook een huisbrouwerij. De Drie Hoefijzers Klassiek, oorspronkelijk van brouwerij De Drie Hoefijzers, is het biertje waarmee het café landelijk bekend is geworden. Ook de jury van Misset Horeca is lovend over dit bier. “Vakmanschap pur sang.” Het biertje is een blonde triple met een fruitige bijsmaak. Je drinkt hem makkelijk weg, ondanks de bittere nasmaak.

In de brouwerij is bierbrouwer De Bres de baas. Hij brouwt 60.000 liter per jaar, wat neer komt op 1250 liter per week. In zijn werkplek staan verschillende brouwketels, die ook voor restaurantgasten zichtbaar zijn. Ze staan namelijk aan de zijkant van het restaurant. Maar ook de gist is zichtbaar voor het geïnteresseerde publiek. Lageren gebeurt in een aparte ruimte, waar meerdere metalen kuipen, vergelijkbaar met de fusten van een café, aan een muur bevestigd zijn.

“Als je alle biertjes uit wil proberen, moet je toch een paar keer terugkomen”, aldus De Bres.