Afbeelding
Martin Wessels

Recept van de week: Moussaka

Blog

Groenten van het seizoen, groente en vlees uit de regio, bewust gekozen en bewust gekweekt met respect voor de omgeving. Niet wat van ver komt is lekker, maar juist wat van dichtbij komt. Hobbykok Martin Wessels oogst waar mogelijk uit de moestuin en vult dat aan met seizoensproducten. Deze week: Moussaka. 

gluten - lactose- en melkeiwitvrij

Ovengerecht voor 2 a 3 personen
Benodigdheden :
1 aubergine
4 grote tomaten ( eventueel vleestomaten of trostomaten)
1,5 ons rijst
1 ui gesnipperd.
3 ons rundergehakt of lamsgehakt
2 theelepels gehaktkruiden
1 theelepel oregano
2 teentjes knoflook
3 eieren
Een scheutje amandelmelk
Olijfolie
Zout
Een ovenschaal

Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing.
Was de aubergine en tomaten en snij ze in plakken. Leg de plakken in een vergiet en bestrooi ze met zout (op elke laag). Laat 10 minuten zo staan. 
Fruit ondertussen de ui, pers er de teentjes knoflook boven uit voeg het gehakt toe en bak rul . Bestrooi met de gehaktkruiden en oregano en bak het nog even al roerende. Giet de rijst af en voeg er het gehaktmengsel bij . Roer alles door elkaar en laat het afgedekt staan om zo min mogelijk warmte te veliezen.
Wrijf de ovenschaal in met olijfolie. 

Verwarm olijfolie in een koekenpan en bak een laagje aubergineschijfjes lichtbruin, bedek hiermee de bodem van de ovenschaal. Herhaal dit met een laagje gebakken tomatenplakjes . Leg daarop een laagje gehakt-rijstmengsel. Herhaal deze volgorde en eindig met een laag gebakken aubergineplakjes. Kluts de eieren los met een beetje zout en een scheut amandelmelk en verdeel dit over de ovenschotel.
Zet de schaal in het midden van de oven en bak het  lichtbruin ( ca. 20 minuten ) 

Bijpassende muziek : El Vy - Return to the moon