Logo bredavandaag.nl
De ochtend na de brand bij Los Toros is te zien dat de schade aanzienlijk is.
De ochtend na de brand bij Los Toros is te zien dat de schade aanzienlijk is. (Wijnand Nijs)

Buurman Los Toros: ‘Ik zat tv te kijken en hoorde paniek in de straat’

BREDA - Het is tegen negen uur vrijdagmorgen als Delano Willems tegenover Los Toros staat. Hij woont twee panden naast het restaurant, links boven. Het ruikt nog naar brand. De ramen staan open. “Hoe het binnen is, weet ik niet. Ik mag nog niet naar binnen.”


Willems zat tv te kijken toen er in de straat rumoer uitbrak. “Mijn vriendin was net weg, ik zat een beetje te zappen. Ik ging even beneden kijken, zag rook en dacht, het zal wel.” Vervolgens ging hij weer naar zijn appartement op de bovenste verdieping. “En toen was er paniek in de straat.”

Overbuurman Maarten Bekman is inmiddels ook weer op straat. “Ik heb lopen roepen, je moet eruit, maar ik wist niet precies waar de ingang was.”
Willems: “Aan de zijkant.”
Bekman knikt. De vier bewoners van het pand, van wie er twee thuis waren konden zich in veiligheid brengen. “Ik heb mijn pinpas en mijn id gepakt, dat vond ik het belangrijkst.”

Het is een komen en gaan van buren en ondernemers. Een familielid van de restauranteigenaar ziet met eigen ogen dat er er van spareribs bakken de komende tijd weinig gaat komen. Het dak is eraf, de verdiepingen zijn ingestort. De gevel van het pand staat nog wel, zoals hij al zo'n vierhonderd jaar staat. Het is beschermd stadsgezicht, net als de gehele straat. 

Boven Los Toros wonen geen mensen. “Het is de spoelkeuken, daar ging een liftje naartoe.” De brandweer heeft het pand dichtgetimmerd, zoals ook het pandje links ernaast dicht is. Ook dat pand lijkt aardig verwoest.

Even later komt brandweerbevelvoerder Robbert Nijs aanrijden. “Om half vier waren we klaar. Ik kom eens kijken hoe het er nu uitziet.” Hij ziet wat iedereen ziet. Een zwartgeblakerde gevel, gaten in plafonds. Vanwege de ligging van het pand schaalde hij snel op naar grote brand. “Daarom heb ik ook een tweede ladderwagen laten komen.”

Een medewerker van een bedrijf in de buurt heeft even daarvoor zijn auto weggehaald. Die stond recht voor Los Toros. “Ik parkeer hier nooit, maar ik moest een pakketje afgeven en dacht, ik zet hem even hier neer. Ik heb nog geprobeerd mijn sleutels aan de politie te geven, maar zonder resultaat.”

Nu staat hij met een collega te kijken naar zijn auto. “Wat krasjes en deukjes. Zou ie nog starten?” En ja hoor. “Rij maar voorzichtig, dan kijken we zo wel”, zegt de collega. En weg zijn ze. Op naar een nieuwe werkdag, net als veel ondernemers die staan te kijken.

Zij wel. 

Foto's van de brand en de ochtend na de brand.


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief