Afbeelding
Dex Bos

Smakelijk Breda: Viergangen wintermenu bij De Stadstuin

Blog

BLOG - Foodblogger Dex Bos neemt voor Smakelijke Breda al meer dan een jaar wekelijks de proef op de som bij de Bredase horeca. Lunch, diner of zelfs ontbijt, Bos test de kaart. BredaVandaag plaatst wekelijks een blog. Deze week: 4-gangen wintermenu bij de Stadstuin.

De Stadstuin ontving onlangs wederom een Bib Gourmand, de eervolle vermelding van Michelin. Het restaurant aan de Ginnekenweg staat al jaren als een huis en een bezoek aan De Stadstuin is altijd een feestje. Schreef ik eerder dit jaar over het kreeftenmenu, deze foodblog gaat over het wintermenu.

Het knusse huiskamerrestaurant is al ondergedompeld in de kerstsfeer. Om de feestdagen te vieren heeft De Stadstuin een speciaal 4-gangen Wintermenu samengesteld voor slechts 34,50 euro! Het menu bevat winterse gerechten en verwijst hier en daar naar het kerstmenu dat dit jaar wordt geserveerd. Naast een bijpassend wijnarrangement (25,50 euro) zijn de glazen ook los te bestellen (6,50 euro p/s), maar dit is natuurlijk niet verplicht.

Amuses
Mijn avond begint met een aperitief van het huis (8,95 euro): Codorníu Herència 1551 Brut Codorníu met in het glas amandelsiroop, gin, crème de cassis, anijskruid en zwarte bes. Een waar feestje in combinatie met de amuses: een luchtige marshmellow van winterpeen, soep van Hollandse bloemkool en rucola, schuim van oude Parmezaanse kaas, basilicum en pijnboompitten.

Voorgerecht
Het koude voorgerecht bestaat uit 3 bereidingen van eend: gerookte eendenborst, gekonfijte eendenbout en een rol van eendenlever. Hiermee komt de eend op 3 verschillende manieren naar voren. Mijn favoriet bij dit gerecht is de gerookte eendenborst. Bij de eend past natuurlijk een appelcompote, net als een gelei van porto en een schuim van vossenbes met een crunch van kletskop.
Wijnsuggestie: Schoffit Chasselas Vieilles Vignes

Tussengerecht
Het tussengerecht is gesauteerde heilbot. Sauteren is een kooktechniek die veel weg heeft van roerbakken. In weinig olie worden ingrediënten onder hoge temperatuur verhit. De perfect gegaarde vis heeft een lekker krokant huidje. Daarbij worden grijze garnalen, koolblad, peen en ui, haringkaviaar en een smakelijke saus van Noily Prat geserveerd. Noilly Prat is een Franse droge vermout en past daarom perfect bij de vis!
Wijnsuggestie: Rioja Muga 2014 Barrel Fermented

Hoofdgerecht
Als hoofdgerecht krijg ik een Veluws filet van het hert. Het vlees is in meerdere repen gesneden, super mals en is genieten in combinatie met de jus met Armagnac, een Franse sterke drank. Onder het vlees liggen oesterzwammen en daarnaast een mengsel van fijngesneden paddenstoelen. Een compote van peer, amandelaardappel en crunch van hazelnoot maken dit hoofdgerecht een mooi geheel.
Wijnsuggestie: Louis Chèze Syrah 2013

Nagerecht
Ook het dessert is genieten en bevat 2 keer een crème van chocolade. De crème is erg lekker, maar de mousse van karamel mag er ook zijn. De 3 luchtige merengue toefjes van koffieschuim en de donut van steranijs geven het gerecht bite. Tot slot heerlijk ijs van honing en rum. Het gerecht wordt extra lekker dankzij de bijpassende sherry die sommelier Lennaert Lonterman erbij schenkt.
Wijnsuggestie: Lustau Rare Cream Superior Sherry

Conclusie
De Stadstuin heeft een heerlijk Wintermenu samengesteld waarbij in 4-gangen mooie gerechten naar voren komen. Zowel koud als warm en vlees en vis, passend bij de tijd van het jaar. In combinatie met de bijpassende wijnen is het menu een feestje. Voor 34,50 euro krijg je met de hapjes, brood, amuses en 4 gangen écht waar voor je geld en dat maakt het menu een aanrader.

Het 4-gangen Wintermenu kan qua samenstelling soms wijzigen omdat er met dagverse seizoensproducten wordt gewerkt. Het menu is verkrijgbaar t/m zaterdag 16 januari, behalve tijdens de kerstdagen. Van 27 december t/m 4 januari is De Stadstuin gesloten.

Dex Bos
Smakelijk Breda is een onafhankelijk journalistiek platform dat samenwerkt met een selectie horecazaken die op geen enkele wijze inspraak hebben op de inhoud van foodblogs.